01 Νοεμβρίου 2014

Alexander Scriabin / Alexander Nemtin - "Prefatory Action" of "Mysterium"

"Δεν θα υπάρχει ούτε ένας απλός θεατής. Όλοι θα συμμετέχουνε. Το έργο απαιτεί ειδικούς ανθρώπους, ειδικούς καλλιτέχνες και μια εντελώς νέα κουλτούρα. Το καστ των εκτελεστών περιλαμβάνει μια ορχήστρα, μια μεγάλη μικτή χορωδία, ένα όργανο οπτικών εφέ, χορευτές, μια λιτανεία, θυμίαμα, και ρυθμικής πλοκής διάρθρωση. Ο καθεδρικός ναός στον οποίο θα λάβει χώρα δεν θα αποτελείται από ένα και μόνον είδος πέτρας, αλλά θα αλλάζει συνεχώς με την ατμόσφαιρα και την κίνηση (εξέλιξη) του Μυστηρίου. Αυτό θα γίνεται με τη βοήθεια τεχνητής ομίχλης και φώτων, τα οποία θα τροποποιούν τα αρχιτεκτονικά περιγράμματα."

Ο Alexander Scriabin σκόπευε να εκτελέσει το έργο του στους πρόποδες των Ιμαλαΐων στην Ινδία σε ένα γεγονός διάρκειας μίας εβδομάδας που θα έπρεπε να ακολουθηθεί από το "τέλος του κόσμου" και την αντικατάσταση της ανθρώπινης φυλής από "ευγενέστερα όντα". 
Το Έργο ξεκίνησε το 1903 και μέχρι που πέθανε, το 1915, ο Alexander Scriabin είχε σκιαγραφήσει 72 σελίδες από ένα προοίμιο του έργου με τίτλο "Εισαγωγική Πράξη". 
Ο Alexander Nemtin μετά από 28 χρόνια εργασίας αναμόρφωσε αυτό το σκιαγράφημα σε ένα έργο διάρκειας σχεδόν τριών ωρών. (πηγή: wikipedia.org )
Εδώ
με τους
Alexei Lubimov, piano
Thomas Trotter, organ
Anna-Kristiina Kaappola, soprano
Ernst Senff Chor
St Peterburg Chamber Choir
Deutsches Symphonie-Orchester Berlin υπό τον Vladimir Ashkenazy

Δεν υπάρχουν σχόλια: