26 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΟΓΡΑΦΙΑ [Απόστολος Θηβαίος]


Επιστολογραφία


Η επιστολή βρέθηκε στο χώρο του παλαιού εργοστασίου ηλεκτρισμού. Διαβάστηκε κατά την τελετή έναρξης της λειτουργίας του προτύπου μουσείου ελληνικής, βιομηχανικής ιστορίας.
Αθήνα, 1956
Αγαπητή Κατερίνα,
Η εργασία στο σταθμό είναι επίπονη. Φθάνουμε νωρίς το πρωί, υποβάλλουμε ταυτότητες και δελτία στους επιστάτες. Μας περιμένουν στην κορυφή της μαρμάρινης κλίμακας. Κατά την είσοδό μας στο εργοστάσιο παύουμε να θυμίζουμε τους εαυτούς μας. Ωστόσο εργαζόμαστε με συναίσθηση του έργου που επιτελούμε. Κοντά στο ποτάμι έχουν φτιάξει ταβέρνες, ξύλινα ποτοπωλεία που μοιάζουν πολύ στις λυόμενες κατασκευές του αμερικανικού κινηματογράφου. Εκεί στέκω τώρα και σου γράφω. Συλλογίζομαι την επιβλητική είσοδο, κάθε τόσο ακούγεται η κραυγή της βάρδιας και τότε ανασηκώνομαι, κοιτώντας για ώρα προς τη λάμψη της πύλης. Οι δεξαμενές έχουν μεταλλικές σκάλες που φθάνουν ως τις κορυφές τους. Η θέα της πόλης είναι εκπληκτική απ΄ αυτή τη θέση. Συχνά χάνω τη συγκέντρωσή μου, στέκω στην κορυφή της δεξαμενής αγνοώντας τα παραγγέλματα, τις φωνές για τον έγκαιρο έλεγχο της πιέσεως. Φοβάμαι πως η εμμονή μου αυτή με τα όρια των Αθηνών ίσως μου στοιχίσει την σωματική μου ακεραιότητα.
Σχεδιάζω να επιστρέψω το καλοκαίρι κοντά σου. Εδώ λένε πως η μονάδα ίσως μεταφερθεί, όμως για την ώρα ο ρόλος της είναι καίριος. Αν θέλεις μπορούμε να εγκατασταθούμε στις μικρές μονοκατοικίες ετούτης της αστικής εξοχής.
Στο ποτάμι πια λειτουργεί μονάχα μια βρώμικη ταβέρνα. Με μόνιμους θαμώνες κάτι αργόσχολους νεαρούς και τον ηλικιωμένο με την εργατική φόρμα καθισμένο κάτω απ΄ τον υφαντό πίνακα των Ισθμίων. Άλλο τίποτα στους φοριαμούς δεν υπήρξε ποτέ. Το σπίτι που σου υποσχέθηκα Κατερίνα κοιμάται πλάι στον δρόμο. Δίχως τίποτε δικό μας ετούτος ο κόσμος αλλάζει για πάντα. Φορά τα χίλια πρόσωπα της Παρθένου και περνά στην ιστορία μέσα απ΄ τα διψασμένα χέρια του πλήθους.





















(εδώ οι φωτογραφίες και το κείμενο σε μορφή pdf)


Ο πρώην ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο.

Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) Νέου Φαλήρου είναι το πρώτο Ατμοηλεκτρικό Εργοστάσιο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1903 και βρίσκεται στη περιοχή του Νέου Φαλήρου, νότια και δυτικά του σημείου που διασταυρώνονται ο Κηφισός ποταμός με τις γραμμές του ηλεκτρικού τρένου (ΗΣΑΠ) και ήταν από τους πλέον σύγχρονους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της εποχής του στον κόσμο.
Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και είναι συνδεδεμένος και με την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Το 1906 ξεκίνησε να ηλεκτροδοτεί το τρένο Αθηνών – Πειραιά και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για βιομηχανίες της περιοχής του Νέου Φαλήρου.
Το 1927 ιδρύεται από την “Power and Traction” ο μεγαλύτερων δυνατοτήτων, του ΑΗΣ Νέου Φαλήρου, ΑΗΣ Κερατσινίου στον οποίο πέφτει πλέον το βάρος της ηλεκτροδότησης του λεκανοπεδίου Αττικής.
Το 1953 ιδρύεται η “ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ” (ΔΕΗ), η οποία μεταξύ του 1953 και του 1968 εξαγοράζει 415 επιχειρήσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, διάσπαρτες στην Ελληνική Επικράτεια, δημιουργώντας ένα πανεθνικό δίκτυο Παραγωγής και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Το 1960 η ΔΕΗ εξαγόρασε τον ΑΗΣ ΦΑΛΗΡΟΥ ο οποίος διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του το 1972.
Το 1986 το κτιριακό συγκρότημα του ΑΗΣ Νέου Φαλήρου ανακηρύσσεται διατηρητέο μνημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: