17 Δεκεμβρίου 2017

[Στο Βοτανικό Κήπο του Διομήδη 16.12.2017]

Ο Βοτανικός Κήπος τού Διομήδη, που βρίσκεται στις βόρειες πλευρές τού όρους Αιγάλεω, στο Χαϊδάρι, στο ύψος τής συμβολής τής Λεωφόρου Αθηνών και της Ιεράς Οδού, είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη τής Αθήνας.



























Τον είχαμε ξαναδεί, εδώ, όταν παρουσιάσαμε δύο από τα αγγλικά πολυβολεία, της εποχής του Β’ ΠΠ (εν προκειμένω αμέσως μετά, στον εμφύλιο), ήτοι αυτά που διατηρούνται στην καλύτερη κατάσταση μες στο χώρο του κήπου.
Στο παρόν, από τα πάρα πολλά ενδιαφέροντα φωτογραφικά σημεία του, επιλέξαμε τα:

- την:


















- το Μνημείο «Εκτελεσθέντων υπό των Γερμανών της 8ης Σεπτεμβρίου 1944»:


























Ο αριθμός των 13 ανδρών που δεν αναγνωρισθήκανε προκαλεί εντύπωση. Το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται, τουλάχιστον για όλους, για ανθρώπους που ζούσανε μόνοι και δεν τους αναζήτησε κανείς, αλλά να μείνανε μη αναγνωρισμένοι είτε από το φόβο των δικών τους να τους καταγράψουν οι γερμανοί, την εποχή που η ήττα τους είχε αρχίσει να διαφαίνεται και λίγο πριν την αποχώρησή τους από την Ελλάδα: όταν δηλαδή κάνανε και τα περισσότερα από τα φρικτότερα εγκλήματά τους είτε για να μείνει στην οικογένεια το δελτίο σίτισης του λιγοστού φαγητού (σημειώστε ότι τα ανωτέρω είναι απλά προσωπικές εικασίες).








































Σήμερα το πρωί τουφεκιζόμεθα. Πέφτομε για την Πατρίδα με γέλιο στα χείλη για την λευτεριά. Μανόλης Λίτινας - Βατάτζη 60.

- και την πανέμορφη Κρεμοκλαδού ή Κλαίουσα Μουριά, προέλευσης Κίνας και Άπω Ανατολής:







             

Δεν υπάρχουν σχόλια: