Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από μερικά ενδιαφέροντα σημεία κατά μήκος τής διαδρομής, την οποία ακολουθήσαμε το πρωινό τής 5ης Γενάρη 2022, στο νοτιοδυτικό άκρο τού Εθνικού Δρυμού στο Σούνιο / ευρύτερο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρο με τα παλιά ορυχεία / μεταλλεία.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί.
Ανάχωμα παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής, πάνω στην οποία με βαγονέτα μεταφερότανε το μετάλλευμα προς το λιμάνι, που θα δούμε παρακάτω, για να φορτωθούνε προς το εξωτερικό. Να τονίσουμε ότι αυτή η σιδηροδρομική γραμμή δεν σχετιζότανε με την άλλη, μέσω της οποίας επίσης μεταφερότανε μετάλλευμα, και κατέληγε στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στο Λαύριο. Στην πρώτη εικόνα στο βάθος η νησίδα Πάτροκλος ενώ κάτω δεξιά διακρίνονται τα Λεγρενά.
Ένα (από τα πολλά και διάσπαρτα στην περιοχή) μεταλλευτικό όρυγμα στο οποίο εισέρχεται κάποιος μέσω στοάς δίπλα στο δασικό χωματόδρομο.
Λίγο βορειότερα, κοντά στο δασικό χωματόδρομο, ο οποίος έχει κατά τόπους καλύψει τη διαδρομή που πέρναγε η σιδηροδρομική γραμμή, ό,τι έχει διασωθεί και θυμίζει πως εδώ περνούσε το τρένο με τα βαγονέτα με το μετάλλευμα.
Εικόνες από την κορυφή χαμηλού λόφου, στα 77 μ. ύψος, δίπλα στον σημερινό αυτοκινητόδρομο Αθήνας – Σουνίου. Στο βάθος αριστερά ο αρχαίος Ναός τού Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Τέλος εικόνες από ό,τι έχει διασωθεί από τις λιμενικές εγκαταστάσεις στις οποίες κατάληγε το μετάλλευμα για να φορτωθεί στα πλοία προς λιμάνια τού εξωτερικού. Διακρίνονται μεταξύ άλλων τα βάθρα τρενογέφυρας και αυτά της προβλήτας εκφόρτωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου