07 Οκτωβρίου 2015

Σύντομο σχόλιο για την πρόσφατη κριτική που δέχτηκε ο κ. Νίκος Φίλης [Γιώργος Πρίμπας]



Στην αρχαία Αθήνα, όπου η δημοκρατία απόκτησε την αξία που της αρμόζει, δεν υπήρχε οργανωμένο σώμα δικαστών αλλά, δικαστής μπορούσε να εκλεγεί οποιοσδήποτε πολίτης ακόμη και από την κατώτατη τάξη των θητών, των πολιτών δηλαδή που δεν είχανε περιουσία. Οι θήτες να θυμίσουμε, αρχικά, δεν είχανε πλήρη πολιτικά δικαιώματα (ο Σόλωνας τους είχε περιλάβει στην εκκλησία του δήμου και τους είχε δώσει το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά όχι του εκλέγεσθαι) αλλά τα κέρδισαν επί Περικλή με τη συνεισφορά τους, με το έργο τους δηλαδή, στους περσικούς πολέμους.
Στη δημοκρατία λοιπόν το δημόσιο αξίωμα δεν έχει να κάνει με την τάξη από την οποία προέρχεσαι ή τις ιδιαίτερες επιμέρους τεχνοκρατικής φύσης εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά με την ικανότητά και τη θέληση σου για παραγωγή έργου, τη γνώση των δεδομένων της κοινωνίας και των αναγκών της και την εμπειρία διοίκησης.
Δεν ξέρω πόσο χρήσιμο θα ήταν στον υπουργό παιδείας και θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη να είχε πάρει το πτυχίο του στη νομική για να γίνει υπουργός, υποθέτω ότι το εν λόγω υπουργείο θα διαθέτει νομική υπηρεσία να υποστηρίζει τις διοικητικές επιλογές όπως θα διαθέτει και άλλες υπηρεσίες τεχνοκρατών (π.χ. ψυχολόγων, εκπαιδευτικών κλπ) να εισηγούνται, γνωμοδοτούν και υποστηρίζουν σε αντίστοιχα θέματα, αλλά το να τον κρίνεις εκ των προτέρων ως διοικητικά ανεπαρκή, χωρίς να έχεις δει το έργο του, είναι κάτι ενάντιο στη δημοκρατία.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: