Την εποχή του σημαντικότατου, για τα έργα που γίνανε στον ελλαδικό χώρο, ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού (76-138 μ.Χ. και αυτοκράτορας από το 117 έως το 138 μ.Χ.) στην Αθήνα υπήρχε ξηρασία. Για να λυθεί το πρόβλημα κατασκευάστηκε υδραγωγείο (οι εργασίες ξεκίνησαν το 125 μ.Χ. και ολοκληρώθηκαν το 140 μ.Χ.), το λεγόμενο αδριάνειο υδραγωγείο, το οποίο έφερνε μέσω υπόγειας σήραγγας νερό στην Αθήνα (στη Δεξαμενή που βρίσκεται στην ομώνυμη σήμερα περιοχή του Κολωνακίου) από πηγές στους πρόποδες της Πάρνηθας στις Αχαρνές. Είχε μήκος πάνω από 20 χιλιόμετρα και εκτός από τη σήραγγα, που βρισκόταν σε βάθος μεγαλύτερο των 20 μέτρων, αποτελούταν:
-από 465 πηγάδια κάποια των οποίων έφταναν στα 42 μέτρα βάθος. Τα πηγάδια χρησίμευσαν αρχικά στην κατασκευή του έργου της διάνοιξης της σήραγγας και μετά, στη φάση λειτουργίας του έργου, στη συλλογή νερού και κατά μήκος της διαδρομής της σήραγγας. Για λόγους ασφάλειας, της ποιότητας του νερού από δολιοφθορά και του έργου, τα σημεία που τα πηγάδια έβγαιναν στην επιφάνεια ήταν κρυμμένα ή παραλλαγμένα, και
-από διάφορα παράπλευρα μικρότερα έργα συλλογής νερού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο αυτό, έστω και τμηματικά, συντηρούνταν και λειτουργούσε ανά καιρούς μέχρι και πρόσφατα όταν επαναλειτούργησε το χρονικό διάστημα 1847-1935 φτάνοντας συνολικά τους 18 αιώνες λειτουργίας!
Περισσότερα (ενδεικτικά) εδώ:
Οι δύο φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από πηγάδι του αδριάνειου υδραγωγείου στο χώρο του υπαίθριου parking στο σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος στο Χαλάνδρι, Εθνικής Αντιστάσεως και Λέσβου.
Στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ. κατασκευάστηκε, για τις ανάγκες της Αθήνας, άλλο υδραγωγείο, το καλούμενο υστερορωμαϊκό, το οποίο, σε αντίθεση με το αδριάνειο, το οποίο είχε πάψει για ένα διάστημα να χρησιμοποιείται, ήταν επιφανειακό με αρκετές υδρογέφυρες που στήριζαν υδαταγωγούς, πλην μιας μικρής σήραγγας στο ύψος του Περισσού.
Το νεότερο αυτό υδραγωγείο ήταν πολύπλοκο και διένειμε νερό σε πολλά σημεία της Αθήνας.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τα δύο σωζόμενα σήμερα τμήματα των υδρογεφυρών του υστερορωμαϊκού υδραγωγείου:
-στη Νέα Ιωνία, στο χώρο αναψυχής μεταξύ των οδών Εμμανουήλ Παππά, Στράβωνος και την λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης,
και
-στην Αλσούπολη επί της λεωφόρου Καποδιστρίου λίγο πριν τη διασταύρωσή της με τη λεωφόρο Βεΐκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου