Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή του Αλίμου και του Ελληνικού στην Αττική αποδεικνύουν πως η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Θα πρέπει φυσικά (δυστυχώς) να θυμίσουμε πως ο σημαντικότερος ίσως αρχαιολογικός χώρος της περιοχής, το κτήμα Τραχώνων (πρώην ιδιοκτησίας Γερουλάνου και σήμερα ιδιοκτησίας Σκλαβενίτη), είναι ιδιωτικός χώρος (...).
Στο παρόν θα σταθούμε σε τρεις (3) αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται σε μεταξύ τους απόσταση 1.200 μ., δίπλα στη Λ. Βουλιαγμένης. μεταξύ των αριθμών 528 και 588, τους οποίους το πιθανότερο (μάλλον σίγουρο) είναι πως τους προσπερνάμε, κινούμενοι επί της Λ. Βουλιαγμένης.
Ο πρώτος βρίσκεται δίπλα στον εγκαταλελειμμένο χώρο του super market Ατλάντικ (σημ. αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν και σε υπόγειο τού εν λόγω χώρου, αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση) στο ύψος της Λ. Βουλιαγμένης 528 και επεκτείνεται σε παρακείμενο οικόπεδο.
Σύμφωνα με την πινακίδα πρόκειται για ερείπια πρωτοελλαδικού και υστεροελλαδικού οικισμού (ήτοι της περιόδου 2.700 - 1.600 π.Χ.). Ο χώρος είναι παρατημένος ενώ υπάρχουν και πεταμένοι σάκοι με μπάζα ή ασβέστη ξεραμένο (από σεβασμό σε αυτό που δεν σέβονται οι όποιοι αρμόδιοι και αναρμόδιοι δεν έβγαλα φωτογραφία).
Ο δεύτερος βρίσκεται δίπλα στον Σταθμό του Μετρό στον Άλιμο και αποκαλύφτηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του Σταθμού. Η τσιμεντένια με κάγκελα περίφραξη είναι εξαιρετική, ο χώρος προσεγμένος και περιποιημένος και έχουν προβλεφτεί και σημεία πλήρους οπτικής πρόσβασης (εκτός της περίφραξης) για τον ενδιαφερόμενο. Αυτό που λείπει είναι μια πινακίδα πως πρόκειται για εργαστήρι (πιθανόν βαφείο) Μυκηναϊκών χρόνων.
Ο τρίτος βρίσκεται στο ύψος τής διασταύρωσης τής Λ. Βουλιαγμένης με τη Λ. Αλίμου. Περιφραγμένος με συρματόπλεγμα. Αφρόντιστος χωρίς κάποια διαφωτιστική πινακίδα. Σαν ένα οικόπεδο με κάποια ερείπια για το οποίο τσακώνονται οι κληρονόμοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου