«Η Ελένη θα είναι κομμάτι τής ζωής μου» ανέφερε χθες σε ένα συγκλονιστικό λόγο της, από τα έδρανα τού Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα, υποχρεώνοντας μας να θεωρούμε πλέον και την εισαγγελέα κα Δόγκα ως κομμάτι τής δικής μας ζωής.
Η αγόρευσή της ήταν συγκινησιακά φορτισμένη γιατί, μπρος στο φρικτότερο, ρατσιστικό και μισογυνίστικο, προσχεδιασμένο έγκλημα των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα, του οποίου η δίκη εξελισσότανε, επί μακρό χρονικό διάστημα, μπρος στα έκπληκτα μάτια της (όπως και όλων από τους παριστάμενους όσων αξίζουνε τον τίτλο Άνθρωπος), της ήταν αδύνατο να μιλήσει τυπολατρικά ως εισαγγελέας.
Η ομιλία της, ιστορικής αξίας ήδη από την ίδια ημέρα τής εκφώνησή της, θα έπρεπε να προκαλέσει μόνον χειροκροτήματα και να υποχρεώσει κάποιους να σκύψουνε το κεφάλι. Αντίθετα, ο πρόεδρος τού πρώτου επιστημονικού συλλόγου της χώρας θίχτηκε! Όχι δεν θίχτηκε όταν οι συνήγοροι προσπαθούσανε να απαλλάξουν από τις κατηγορίες τους τούς, όντας έχοντες πλήρη συνείδηση των πράξεών τους, ΚΤΗΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ούτε από τις απόπειρες, συγγενών των εγκληματιών, των ίδιων των εγκληματιών κ.α., να στηλιτευτεί η μνήμη τής αδικοχαμένης Ελένης από τη λάσπη που επιχειρήθηκε να της ριχτεί, λάσπη που σκόπευε να εξορθολογήσει το έγκλημα στη λογική μιας ακραία ρατσιστικής και μισογυνίστικης νοοτροπίας επιπέδου ταλιμπάν, η οποία εμπνέεται μόνον από ξεπερασμένα, πατριαρχικής βάσης, στερεότυπα, αλλά γιατί, λέει, η κα εισαγγελέας είπε ότι "από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση, αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας ...”. Γιατί ψέματα είναι; Οι συνήγοροι, γενικότερα μιλώντας, δεν εκπροσωπούνε τους κατηγορουμένους και δεν μεταφέρουνε στο δικαστήριο τα επιχειρήματά τους, τα οποία όμως εν προκειμένω είναι και ψεύτικα και αβάσιμα, όπως προέκυψε από την διαδικασία στο δικαστήριο;
Η αντίδρασή του, όσο και αν έχει τυπική νομιμότητα, εμπεριέχει ένα μέγιστο κίνδυνο: την ασύμμετρα δυσανάλογη προς τα κάτω, πάντα στα πλαίσια μιας δημοκρατίας, με το έγκλημα τους τιμωρία. Έναν κίνδυνο, που ελπίζουμε να μην συμβεί, τον οποίο όφειλε να είχε υπολογίσει, προτού την παρέμβασή του, και μπρος του η υπεράσπιση της όποιας τυπικότητας ωχριά.
14 Μάη 2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου