Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

[Τα ιταλικά πολυβολεία στην παραλία Μαρίκες και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (όπου βρισκότανε το πρώην γερμανικό πολυβολείο) στο λιμάνι της Ραφήνας 08-09.01.2017]

Τα ιταλικά παράκτια πολυβολεία στο βόρειο άκρο της παραλίας Μαρίκες στη Ραφήνα (το χιονισμένο πρωινό της 8ης Γενάρη 2017):Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει του λιμανιού της Ραφήνας (το ίδιο παγωμένο πρωινό πλην της τελευταίας, όπως φαίνεται από το λιμάνι, που είναι της επομένης):

και η ιστορία του από το site: mixanitouxronou.gr.:

Το μπλόκο της Ραφήνας.

Στη Ραφήνα την περίοδο της Κατοχής τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα επέβαλαν διάφορες απαγορεύσεις και στερήσεις στους κατοίκους. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και οργανώθηκαν στο ΕΑΜ. Στις 12 Ιουλίου 1944 σε ενέδρα στο Πικέρμι, σκοτώθηκε ο Γερμανός Διοικητής του «Οχυρού» (*) της Ραφήνας και ο Γερμανός Λιμενάρχης. Η ενέδρα είχε στόχο ένα γερμανικό όχημα που μετέφερε Έλληνες αιχμαλώτους και αποστολή ήταν η απελευθέρωσή τους. Τα αντίποινα δεν άργησαν να έρθουν. Τετάρτη 17 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας, οι Γερμανοί έκαναν μπλόκο στη Ραφήνα και οδήγησαν όλους τους άνδρες στην πλατεία. Τελικά συνέλαβαν 20 Ραφηνιώτες και τον πρόεδρο της κοινότητας, ενώ αναζητούσαν οργανωτικά στελέχη του ΕΑΜ. Για όσους δεν βρήκαν, έπιασαν μέλη των οικογενειών τους. Συνέλαβαν μέχρι και την έγκυο γυναίκα του γραμματέα του ΕΑΜ Ραφήνας. Οδήγησαν τους συλληφθέντες στο κτήμα Λεβίδη στην Παλλήνη και τους έστησαν στον τοίχο της μάντρας. Περίμεναν απλά το τελικό παράγγελμα. Λίγο πριν να δοθεί η εντολή να ανοίξουν πυρ, εμφανίστηκε ο Γερμανός υποδιοικητής του Ναυτικού και ματαίωσε την εκτέλεση. Οι άνθρωποι δεν εκτελέστηκαν, αλλά στη συνέχεια βασανίστηκαν και οδηγήθηκαν στο Χαϊδάρι, στις φυλακές Αβέρωφ και στου Γουδή. Σε ανάμνηση της ιστορίας ένα πολυβολείο μετατράπηκε σε εκκλησάκι τιμώντας την Αγία Μαρίνα, καθώς ανήμερα της γιορτής της έγινε το μπλόκο. Ακριβώς από πάνω χτίστηκε το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου (έργο του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη), σήμα κατατεθέν της πόλης. 

(*) ακολουθούνε φωτογραφίες, της 09.01.2016, των εξωτερικών σωζώμενων τμημάτων του οχυρού, που βρίσκεται στο λόφο του Οχυρού στη Ραφήνα, στον οποίο γίνονται εργασίες ανάδειξης χώρων των υπόγειων εγκαταστάσεων του οχυρού:
Δεν υπάρχουν σχόλια: