17 Φεβρουαρίου 2023

[στα Πυροβολεία στην Ηλιακτή, στη Σαλαμίνα, 15.02.2023]

Όπως μπορεί κάποιος εύκολα να διαπιστώσει (δείτε το χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί), η νήσος Σαλαμίνα, αφήνει δύο μικρά σχετικά περάσματα από και προς τον κόλπο τής Ελευσίνας προς αφενός το Σαρωνικό κόλπο ανατολικά αφετέρου τον κόλπο των Μεγάρων δυτικά (που γεωγραφικά είναι τμήμα τού Σαρωνικού κόλπου).


Θα ήταν περιττό να αναφέρουμε τη στρατηγική σημασία των εν λόγω θαλάσσιων στενών / περασμάτων. Στο ανατολικό μάλιστα έλαβε χώρα, πριν 2,5 χιλιάδες χρόνια, η περίφημη ναυμαχία τής Σαλαμίνας. Σήμερα στο ανατολικό στενό / πέρασμα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τού Ναυστάθμου Σαλαμίνας ενώ στο δυτικό, στο ακρωτήρι Καρράς στην Ηλιακτή, βρίσκονται ερείπια γερμανικών πυροβολείων μέσω των οποίου ελέγχανε το συγκεκριμένο πέρασμα, στα χρόνια τής κατοχής 1941-1944 (υποθέτω βέβαια ότι αντίστοιχες εγκαταστάσεις θα υπήρχανε/υπάρχουνε και απέναντι, στη χερσόνησο Αγ. Τριάδας Μεγάρων ή / ή και λίγο βορειότερα στο ύψος τού Περάματος Σαλαμίνας).
Στον παρακάτω χάρτη από την Wikipedia...

 
…έχουνε σημειωθεί οι περιοχές που ελέγχανε οι κατοχικές δυνάμεις, στα χρόνια τής τριπλής κατοχής (προτού δηλαδή τη συνθηκολόγηση τής Ιταλίας και την πτώση τού φασιστικού καθεστώτος της). Οι γερμανοί είχανε κρατήσει για τον εαυτό τους τον έλεγχο των κρίσιμων στρατηγικά περιοχών μεταξύ δε αυτών και τη νήσο Σαλαμίνα.

Ακολουθούν εικόνες από τις ερειπωμένες σήμερα εγκαταστάσεις.

Ξεκίνησα πεζή, από το χώρο τού Ι.Ν. Κοίμησης τής Θεοτόκου, ακολουθώντας το δασικό χωματόδρομο προς το ακρωτήρι Καρράς. Ο δασικός χωματόδρομος σταματά στο χώρο μιας εγκαταλελειμμένης στάνης και δυο τριών γκρεμισμένων κτισμάτων, όπου βρίσκεται παρατημένο κι ένα κλειστό φορτηγό. Συνέχισα στο ασαφές μονοπάτι προς τα δυτικά.
Λίγο μετά συνάντησα κάποιες ξερολιθιές, που παραπέμπουνε σε παλιά, ίσως και αρχαία, οχυρωματικά έργα:



















Δίπλα τους βρίσκονται τα πρώτα δύο πυροβολεία, τα οποία θα ήταν αντιαεροπορικά.

Το πρώτο:




















Και λίγα μέτρα δυτικότερα το δεύτερο:


























Συνέχισα κατεβαίνοντας την πλαγιά και περί τα 210 μ. (σε ευθεία) βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των παράκτιων πυροβολείων, που είναι μεγαλύτερες με υπόγειους χώρους.

Το νοτιότερο:





























Στην πετρώδη ακτή είχανε κατασκευάσει τρεις δέστρες, στις οποίες δένανε ταχύπλοα, που θα τα χρησιμοποιούσανε για να ελέγχουν εκ του σύνεγγυς πλοία και βάρκες που θα επιχειρούσανε να περάσουνε το στενό:    
























Και το βορειότερο:     






  



Δεν υπάρχουν σχόλια: