02 Σεπτεμβρίου 2023

[στην κορυφή τής οροσειράς «Νυφίτσα» και την περιοχή «Γούπατα», 01.09.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται λίγες εικόνες από την κορυφή τής οροσειράς «Νυφίτσα» και την περιοχή «Γούπατα», η οποία βρίσκεται ανατολικά της και είναι γεμάτη από αβαθείς δολίνες. 
Η διαδρομή την οποία ακολούθησα, το συννεφιασμένο, κατάλληλο για πεζοπορία σε άδενδρο τοπίο, δροσερό για την εποχή πρωινό τής 1ης Σεπτέμβρη 2023, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


















Ξεκίνησα από το ίδιο σημείο που ξεκινά το μονοπάτι δυτικά για την κορυφή «Καρούμπαλο», αλλά κινήθηκα ανατολικά ακολουθώντας το χωματόδρομο, ο οποίος κινείται στις βόρειες πλαγιές τού ορεινού όγκου «Χλογός» – αιολοκό πάρκο. Φτάνοντας στο διάσελο με την «Ψηλή Ράχη», στην οποία βρίσκεται η κορυφή τής οροσειράς «Νυφίτσα», συνέχισα το χωματόδρομο, στην «Ψηλή Ράχη», ο οποίος ανεβαίνει στις ανεμογεννήτριες. Δίπλα στην 4η μετά το διάσελο ανεμογεννήτρια βρίσκεται η κορυφή, στα 1.078 μ.:



















-προς τα δυτικά – στο βάθος το όρος «Λύρκειο», στα όρια Αργολίδας-Αρκαδίας:


















-προς τα βόρεια – μεταξύ άλλων διακρίνονται οι ορεινοί όγκοι «Φουκάς», των βουνών γύρω από το Μαψό και στο βάθος, πέρα από τον κορινθιακό κόλπο, ο «Ελικώνας»:


















-προς τα ανατολικά – μεταξύ άλλων σε πρώτο πλάνο η βορειότερη κορυφογραμμή τής οροσειράς «Νυφίτσα», με κορυφή τον Πρ. Ηλία στα 1.004 μ. και στο βάθος τα Όνεια όρη, ο Σαρωνικός κόλπος και τα Γεράνεια όρη:

      
















-προς τα νότια – στο βάθος το Ναύπλιο και το Τολό και πέρα από τον αργολικό κόλπο οι ακτές τής Αρκαδίας και της Λακωνίας (προς το Αιγαίο):





































Κατόπιν συνέχισα ανατολικά / νοτιοανατολικά προς την περιοχή «Γούπατα» (σ.σ. με το ίδιο όνομα συναντάται και η περιοχή στην κορυφογραμμή τού Υμηττού, μεταξύ της κορυφής του και των κεραιών, όπου επίσης υπάρχουν δολίνες ).
Ακολουθούν εικόνες από δολίνες μέχρι την ανατολικότερη κορυφή τής οροσειράς «Νυφίτσα», στα 990 μ.:






















-στις επόμενες, μια μεγάλη συγκριτικά έκτασης δολίνη, όπου έχουνε χτιστεί ξερολιθιές, να ορίζουνε παλιές στάνες, ως αναβαθμίδες κ.λπ.:



















---






















-στις επόμενες η ανατολικότερη κορυφή στα 990 μ.:



















-το χωριό Αγιονόρι με το κάστρο του:


















-στις επόμενες μια επιμήκης δολίνη:

























-στην επόμενη ένα επιμήκες καρστικό βύθισμα (δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί δολίνη) / αβαθές ρέμα:

Στην επιστροφή ακολούθησα τους νοτιότερους χωματόδρομους.



















-στην επόμενη, από τη νότια πλαγιά τού Χλογού, η κορυφή «Καρούμπαλο» από ανατολικά: 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: