Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τις κορυφές: Πρ. Ηλίας Στεφανίου, Καρούμπαλο και Γκαλικούνη, στο ανατολικό μέρος τής οροσειράς Νυφίτσα.
Τα πεζή μέρη των διαδρομών έχουνε σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Θα πρέπει να τονίσω πως αρχική πρόθεσή μου ήτανε, μετά την επιστροφή από την κορυφή Πρ. Ηλιά Στεφανίου, να πήγαινα με το αυτοκίνητο μέχρι το τέλος τού οικισμένου μέρους τού χωριού Στεφάνι και να συνέχιζα πεζή προς τις δύο άλλες κορυφές. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές (η θερμοκρασία μάλιστα δεν ξεπερνούσε τους 21 βαθμούς κελσίου ενώ ήδη στην πεδινή κορινθία άγγιζε τους 30). Κοιτώντας όμως το χάρτη, στις θέσεις που έχω σημειώσει με αστεράκι, ακριβώς δίπλα στο χωματόδρομο, υπήρχανε στάνες. Δεδομένου ότι πολλές φορές, όταν οι βοσκοί είναι στις στάνες, αφήνουν ανοιχτές τις εισόδους και τα τσοπανόσκυλα περιφέρονται – κάτι πολύ επικίνδυνο – προτίμησα να πάω με το αυτοκίνητο μέχρι κοντά στα ενδιαφέροντα σημεία.
Φτάνοντας κοντά στην κορυφή Καρούμπαλο, είδα ότι η στάνη εκεί ήτανε κλειστή και άδεια, οπότε ανέβηκα το μονοπάτι χωρίς έννοια. Συνεχίζοντας όμως μετά, προς τα βόρεια, διαπίστωσα ότι στη δεύτερη στάνη συνέβαινε ακριβώς αυτό που φοβόμουν. Τρία τέσσερα τσοπανόσκυλα με ακολουθήσανε για καμιά εκατοστή μέτρα με όχι και τις καλύτερες διαθέσεις (το αυτό και στην επιστροφή κατεβαίνοντας).
Ακολουθούν εικόνες από
Τη διαδρομή προς και από την κορυφή Πρ. Ηλία Στεφανίου:
-στην επόμενη ξεδιπλώνονται μπροστά 3.500 χρόνια ιστορία! Εκτός από ό,τι έχει σημειωθεί στην εικόνα, πίσω από το λόφο Πρ. Ηλία Μυκηνών βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών ενώ μεταξύ των ορεινών όγκων Πρ. Ηλίας και Ζάρα και βόρεια τού όρους Εύβοια περνά η περίφημη «μυκηναϊκή οδός», που καταλήγει στο χωριό Πρόσυμνα
-στις επόμενες: το εκκλησάκι Πρ. Ηλίας στον ομώνυμο λόφο πάνω από τις Μυκήνες, το κάστρο «Λάρισσα» στο Άργος και το Ναύπλιο
---
(στη δεύτερη εικόνα, στο βάθος, το όρος Φουκάς)
-στην επόμενη ο Πρ. Ηλίας Στεφανίου από βόρεια
Τη διαδρομή προς και από την κορυφή Καρούμπαλο, στην οποία κορυφή (βλέπε τις 3η, 4η, 5η και 6η εικόνα και το βίντεο) η λιθοδομή στο έδαφος (που διαφέρει από τις υπόλοιπες που βρίσκονται στα εδάφη γύρω από το χωριό Στεφάνι, οι οποίες είναι αναβαθμίδες, παλιές στάνες, όρια χωραφιών, ερείπια κτισμάτων κ.λπ.) υποδεικνύει ότι εκεί θα υπήρχε οχυρό (υποθέτω ενετικό των μεσαιωνικών χρόνων), το οποίο όμως δεν έχω δει να αναφέρεται κάπου στο διαδίκτυο. Στην 1η εικόνα δεξιά, διακρίνεται το χωριό Στεφάνι:
Τη διαδρομή προς το βορειότερο αιολικό πάρκο στην οροσειρά Νυφίτσα. Στην 4η εικόνα ένα πηγάδι (ή δεξαμενή νερού) με ποτίστρες:
Tην κορυφή Γκαλικούνη
-στην επόμενη το όρος Δαφνιάς
---
-στην επόμενη, δεξιά η ψηλότερη κορυφή (Ψηλή Ράχη) στα 1.078 μ., της οροσειράς Νυφίτσα και αριστερότερα, στα βόρεια τής «Ψηλής Ράχης», η κορυφή Πρ. Ηλίας, στα 1.004 μ. [όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα το τοπωνύμιο «Πρ. Ηλίας» είναι πολύ συνηθισμένο, σε ορεινούς όγκους ή / ή και κορυφές στις περιοχές Κορινθίας και Αργολίδας (υποθέτω και αλλού)]
-στην επόμενη ο λόφος τού Ακροκόρινθου
---
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου