01 Ιανουαρίου 2024

[στο όρος Πατέρας, 28.12.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από μια σύντομη διαδρομή, 2 περίπου ωρών, με την επιστροφή, από το εκκλησάκι «Γέννηση Θεοτόκου» – στον επαρχιακό δρόμο Αγ. Γεώργιος Μάνδρας – Αιγόσθενα, στα 2,1 χλμ. πριν από τη διακλάδωση τής ανωτέρω οδού αφενός προς Αιγόσθενα αφετέρου προς Ψάθα, στον οικισμό «Κρύο Πηγάδι» – προς τις κορυφές «Πυροφυλάκιο», στα 956 μ. υψ. και τη νοτιοδυτική της, στην ίδια κορυφογραμμή, στα 971 μ. υψ.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:




































Η εν λόγω διαδρομή μπορεί να εμπλουτιστεί είτε με σημείο εκκίνησης και επιστροφής το «Κρύο Πηγάδι» είτε με περαιτέρω πορεία, εκτός μονοπατιού αλλά σε πετρώδες βατό τοπίο, προς την κορυφή «Γκορίτσα» και επιστροφή είτε αντίστροφα είτε μέσω του δασικού χωματόδρομου και του ασφαλτόδρομου ανατολικότερα είτε με συνδυασμό όλων κ.λπ. Ο λόγος που δεν επέλεξα κάποια μεγαλύτερη ήτανε πως σκόπευα, γυρίζοντας, να σταματήσω στον οικισμό Αγ. Γεώργιος και να δοκιμάσω να ανέβω το μονοπάτι προς την ακρόπολη τής αρχαίας Ερένειας, ελπίζοντας ότι, επειδή ακριβώς πρόκειται για αναγνωρισμένο αρχαιολογικό χώρο, 2,5 χρόνια μετά την καταστροφική φωτιά, θα έχει ανοιχτεί από τους καμένους πεσμένους κορμούς. Δυστυχώς το μονοπάτι είναι απροσπέλαστο.
Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή.

Το εκκλησάκι «Γέννηση Θεοτόκου»:



















Η κορυφογραμμή: «Πυροφυλάκιο» - κορυφή 971 μ. – η περιοχή των κορυφογραμμών ονομάζεται «Καρύδι» – από νοτιοανατολικά:


















Αριστερά, η κορυφή «Πυροφυλάκιο» και δεξιά της ο Κιθαιρώνας:


















Ο ορεινός όγκος «Πάστρα»:


















Πλησιάζοντας την κορυφή «Πυροφυλάκιο» (η πρώτη δείχνει προς τα πίσω):




















H κορυφή «Πυροφυλάκιο», με τα λιγοστά σπασμένα ξύλα κ.α. αντικείμενα από το πυροφυλάκιο που υπήρχε μέχρι πρόσφατα εκεί:


















Η θέα προς τα νοτιοδυτικά με την κορυφογραμμή μέχρι την κορυφή στα 971 μ., οριακά την χερσόνησο «Μύτικας», τον όρμο των Αιγόσθενων, τη δυτική απόληξη τού Κιθαιρώνα και στο βάθος τον Ελικώνα:


















Το video που ακολουθεί από την κορυφή «Πυροφυλάκιο»:

Από την κορυφογραμμή μεταξύ της κορυφής «Πυροφυλάκιο (πρώτη εικόνα) και αυτής στα 971 μ. (επόμενη εικόνα):



















Οι επόμενες με το video, από την κορυφή στα 971 μ.:









Στην επιστροφή, όπως ήδη ανέφερα, σταμάτησα στον οικισμό Αγ. Γεώργιος με σκοπό να πάρω το μονοπάτι προς την ακρόπολη τής αρχαίας Ερένειας, αλλά δυστυχώς, λίγα μέτρα μετά την πινακίδα…























…το μονοπάτι είναι τελείως χαμένο κάτω από τους καμένους και πεσμένους κορμούς και κλαδιά και ολοκληρωτικά μη προσπελάσιμο (το πευκοδάσος, εκεί, ήτανε πάρα πολύ πυκνό, αφού είχε προέλθει από αναγέννηση καμένου, από το 1985, πευκοδάσους, κάηκε ολοκληρωτικά το καλοκαίρι του 2021, σε όλη την πλαγιά). Κατά την άποψή μου, εάν θέλουμε να υπάρχει πρόσβαση πεζή στον υπόψη αρχαιολογικό χώρο, θα πρέπει να ανοιχτεί άμεσα διότι αλλιώς σε 2-3 χρόνια ακόμα, όταν θα έχουνε φουντώσει οι φύτρες των νεαρών δέντρων, θα έχει σβήσει οριστικά και θα πρέπει να ανοιχτεί από την αρχή ή καινούργιο από αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: