31 Δεκεμβρίου 2023

[στο οχυρό Μάλια Ψάθα και τον πύργο Πεπρίφτη, 28.12.2023]

Αναφορά για τους πολλούς αρχαίους κυρίως πύργους, μέσω των οποίων ελέγχονταν οι δρόμοι / περάσματα από την Πελοπόννησο και τη Βοιωτία προς την Αττική, από τα αρχαία μέχρι και τα μεσαιωνικά χρόνια έχει γίνει στην ανάρτηση τής 10ης Οκτώβρη 2023.

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από δύο οχυρωματικές θέσεις, στο δυτικό μέρος τού όρους Πατέρας, ψηλά στη χερσόνησο Μύτικας, στο ανατολικό της μέρος:

-αφενός τού οχυρού Μάλια Ψάθα, στη θέση 38°07’54’’N 23°13’19’’E. Σημειώνεται ότι στη θέση αυτή υπάρχουν, σε μεγάλη έκταση, διάσπαρτοι λίθοι οικισμού που κατοικήθηκε μέχρι και τον 19ο μ.Χ. αι. Στις εικόνες, που ακολουθούν, η κυκλική λιθοδομή είναι νεώτερη και υποδεικνύει τη θέση πύργου:




















-αφετέρου των θεμελίων και της σωζόμενης λιθοδομής (μιας σειράς και δυτικά και δεύτερης), διαστάσεων 7Χ10 περίπου μ., αρχαίου, του 4ου π.Χ. αι., πύργου, στη θέση 38°08’05’’N 23°14’03’’E, σε σημείο που δεσπόζει των Αιγοσθενών και έχει επαφή με γειτονικούς πύργους. Ο εν λόγω πύργος (του Πεπρίφτη, όπως βαφτίστηκε αργότερα, πιθανόν από κάποιον Πεπρίφτη κάτοχο κάποτε της έκτασης που βρίσκεται), είχε άμεση σχέση με την άμυνα τού αρχαίου φρουρίου των Αιγοσθενών. Νότια τού πύργου, ακριβώς κάτω του, υπάρχει πέτρινη δεξαμενή νερού, διαμορφωμένη στο βράχο:









Δεν υπάρχουν σχόλια: