Πριν από 5,5 μήνες είχανε παρουσιαστεί εικόνες από τη διαδρομή προς την κορυφή Καλιακούδα τού όρους Πατέρας, από το εικονοστάσι «Κοίμηση Θεοτόκου», δίπλα στο δρόμο Πόρτο Γερμενό – Ψάθα, στο πέρασμα «Μάλια Ψάθα».
Το πρωινό τής 10ης Νοέμβρη 2024 ακολουθήσαμε την ίδια σχεδόν διαδρομή αλλά με παράκαμψη και ενδιάμεσο σταθμό στη θέση Γκιώνα και συγκεκριμένα στην προεξοχή βράχου με την ομορφότερη θέα, από κάθε άλλο σημείο τού όρους Πατέρας και όχι μόνο, προς το βορειοανατολικό κορινθιακό κόλπο και συγκεκριμένα τη χερσόνησο τού Μύτικα, το Πόρτο Γερμενό και τον όρμο μπροστά του, την Ψάθα με το Αλεποχώρι με τον όρμο μπροστά τους, τις Αλκυονίδες νήσους στο βάθος, στα βόρεια: τις νοτιοδυτικές πλαγιές τού Κιθαιρώνα μέχρι πέρα τον ορεινό όγκο Κορομπίλι, στη Βοιωτία, πάνω από τον κλειστό όρμο Δόμβραινας και στα νότια: τις βορειοδυτικές πλαγιές των Γερανείων ορέων κ.λπ.
Στο παρόν θα παρουσιαστούνε λίγες εικόνες από τη διαδρομή, αλλά κυρίως από σημεία που δεν έχουν ήδη παρουσιαστεί (βλέπε προηγούμενο link).
Προτού τις εικόνες εκτιμώ ότι πρέπει να δοθούνε κάποιες πληροφορίες – διευκρινίσεις.
-Η διαδρομή είναι γενικά βατή εκτός από την περιοχή στην κακοτράχαλη δυτική πλαγιά τού ορεινού όγκου με υψ. 880 μ. (βλέπε την τρίτη από τις εικόνες κατωτέρω) καθώς και το πέρασμα προς την περιοχή Γκιώνα. Εκεί τα περάσματα (δεν υπάρχουνε σημάδια και συντηρούνται από τα κατσίκια) λόγω σαθρού χαρχαλώδους επικλινούς εδάφους παρουσιάζουν αρκετή δυσκολία και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.
-ο αρχαίος πύργος στη θέση 38°07’47’’N 23°13’44’’E, δίπλα στο μονοπάτι, λίγο μετά το ξεκίνημα τής διαδρομής (βλέπε προηγούμενο link) είναι ο «Γκούρι». Το επισημαίνω γιατί στο topoguide σαν θέση τού αρχαίου πύργου «Γκούρι» σημειώνεται άλλη, νοτιοδυτικά τής ανωτέρω, δίπλα σε περιοχή με πάνω από 5 με 6 μεγάλες λειτουργικές στάνες, η μια δίπλα στην άλλη, άρα θέσης προσεγγίσιμης μόνο παρουσία των κτηνοτρόφων. Για τη θέση αυτή, δίπλα στις στάνες, ο έντυπος χάρτης τής Ανάβασης καθώς και ένα βιβλίο για την ευρύτερη περιοχή τής Μεγαρίδας, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, δεν αναφέρουνε τίποτα ενώ, επιπλέον, σημειώνουνε τον αρχαίο πύργο «Γκούρι» στη θέση με τις συντεταγμένες που αναφέρθηκαν ανωτέρω.
-νοτιοανατολικά τής θέσης, με την προεξοχή βράχου, Γκιώνα, που βρίσκεται στα 794 μ. υψ., σε ένα ξέφωτο χαμηλότερα, στα 680 μ., ο χάρτης τής Ανάβασης αναφέρει την ύπαρξη αρχαίου πύργου. Για αυτόν τον πύργο όμως στο topoguide αλλά και στο προηγούμενα αναφερθέν βιβλίο δεν αναφέρεται κάτι. Λόγω της πυκνής βλάστησης, προς τα εκεί, δεν κατεβήκαμε – εξάλλου σκοπεύαμε να πάμε και στην κορυφή Καλιακούδα, στα 916 μ., και κρίναμε ως καλύτερο να κρατήσουμε δυνάμεις – αλλά περνώντας παραπάνω δεν είδαμε κάτι. Εάν υπάρχει, που μάλλον όχι, θα είναι τα θεμέλια μέχρι μια δυο σειρές από τη λιθοδομή του στα όρια τής πυκνής βλάστησης.
-τα τοπωνύμια Γκιώνα και Καλιακούδα είναι ευρύτερα γνωστά από τα ομώνυμα όρη τής Στερεάς Ελλάδας: αφενός το Ασέληνο όρος των αρχαίων ελλήνων, τη Γκιώνα, που βρίσκεται στο νομό Φωκίδας, το 5ο ψηλότερο στον ελλαδικό χώρο και το μόνο πάνω από τα 2.500 μ. (2.510 για την ακρίβεια) νότια τού Ολύμπου
αφετέρου την Καλιακούδα στα νότια τού νομού Ευρυτανίας, στα 2.101 μ. υψ., ιδιαίτερα γνωστή για το περίφημο φαράγγι «Πανταβρέχει».
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Από το εικονοστάσι «Κοίμηση Θεοτόκου» ξεκινάνε δύο παράλληλα μονοπάτια. Στις 25 Μάη 2024 είχα ακολουθήσει το βορειότερο. Την 10η Νοέμβρη 2024 ακολουθήσαμε το νοτιότερο, το οποίο ήτανε παλαιότερα χωματόδρομος. Μάλιστα στα νότια του υποστηρίζεται σε όλο του σχεδόν το μήκος από ξερολιθιά. Στην αρχή του ξεχωρίζει μια παλιά δεξαμενή νερού σε φυσική αβαθή σπηλιά (υποθέτω και υπόσκαφα διαμορφωμένη):
Το μονοπάτι πια (όπως αναφέρθηκε) αυτό ενώνεται λίγο παραπάνω με το άλλο και συνεχίζουν ως ένα. Στην επόμενη ξεχωρίζει ο λόφος, με υψ. 880 μ., όπου, όπως αναφέρθηκε, η διαδρομή δυσκολεύει πολύ ενώ δεξιά του διακρίνεται το ψηλότερο σημείο τής περιοχής Γκιώνα.
Λίγο πριν η διαδρομή αρχίσει να ανεβαίνει στο λόφο ακολουθήσαμε πορεία, εκτός μονοπατιού που απαιτούσε προσοχή, προς τη Γκιώνα.
-στην επόμενη στο βάθος ο Σαρωνικός κόλπος και η νήσος Σαλαμίνα:
-στην επόμενη η περιοχή Γκιώνα με την προεξοχή βράχου που κατευθυνόμασταν:
H θέα από την προεξοχή βράχου στη θέση Γκιώνα υπέροχη!
Κατόπιν κινηθήκαμε κατ’ εκτίμηση προς την κορυφογραμμή (χοντρικά στη διεύθυνση Α-Δ) που βρίσκεται η κορυφή Καλιακούδα…
…και καταλήξαμε σε αυτήν:
Επιστρέψαμε ακολουθώντας διαδρομή προς τα πίσω χωρίς να περάσουμε από τη Γκιώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου