26 Μαΐου 2024

[στην κορυφή Καλιακούδα, στο όρος Πατέρας, 25.05.2024]

Στο όρος Πατέρας, στην αττική, με επτά κορυφές πάνω από τα 1.000 μ, η κορυφή Καλιακούδα είναι μόλις η 15η ψηλότερη, στα 916 μ, αλλά λόγω θέσης (σ.σ. βρίσκεται πάνω από την χερσόνησο τού Μύτικα, μεταξύ Πόρτο Γερμενό και Ψάθας, ανατολικά της ψηλά προς το όρος Πατέρας) έχει εξαιρετική θέα προς τα δυτικά, η οποία χάνεται στον ορίζοντα, στον κορινθιακό κόλπο, ενώ έχει απολαυστική θέα προς τις νότιες πλαγιές τού Κιθαιρώνα και τις βόρειες των Γερανείων ορέων.
Προσεγγίζεται πεζοπορικά μέσω μονοπατιού, κατά τόπους προβληματικού, που ξεκινά από δυτικά, από το εικονοστάσι «Κοίμηση Θεοτόκου», δίπλα στο δρόμο (ο οποίος συνδέει την Ψάθα με τον οικισμό Μύτικα, το Πόρτο Γερμενό και τα Βίλια) στη θέση Μάλια Ψάθα, με τα ερείπια τού μεσαιωνικού οικισμού και πύργου.
Η διαδρομή, την οποία ακολούθησα, για να πάω στην κορυφή Καλακιούδα, το πρωινό τής 25ης Μάη 2024, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Αρχικά το μονοπάτι έχει κόκκινα σημάδια και πλαστικές ταινίες σε κλαδιά:


















Λίγο μετά, στη θέση  38°07’47’’N 23°13’44’’E, διακρίνεται μια αναβαθμίδα, ό,τι έμεινε από αρχαίο οχυρό.:
























Υπέροχη θέα προς, μεταξύ άλλων, Ψάθα, Αλεποχώρι, Γεράνεια όρη: 


















Στο βάθος το ύψωμα στα 880 μ. Από εδώ δεν υπάρχουνε πια σημάδια, στο μονοπάτι, το οποίο είναι ευδιάκριτο. Το μονοπάτι, αφού περάσουμε τον αυχένα (διάσελο), φτάνοντας στις παρυφές τού υψώματος, είναι δυσδιάκριτο ή ανύπαρκτο και το έδαφος επικλινές και σαθρό.:




















Η θέα από την κορυφή τού υψώματος εντυπωσιακή και φτάνει μέχρι τους ορεινούς όγκους: Ζήρειας, Ελικώνα, Παρνασσού ενώ μεταξύ άλλων πέρα από τη χερσόνησο τού Μύτικα διακρίνονται και οι Αλκυονίδες νήσοι.:














Στην επόμενη το Πόρτο Γερμενό με το αρχαίο φρούριο Αιγοσθενών.:


















Στην επόμενη η Ψάθα, το Αλεποχώρι και τα Γεράνεια όρη (διακρίνονται οι κορυφές Μακρυπλάγι – Ήρεμα Πεύκα – Μεγάλη Ντουσκιά – Παλιοβούνα).:



















Μετά την κορυφή τού υψώματος, ακολούθησα διάσπαρτα ίχνη μονοπατιών και βατά περάσματα κατσικιών πάνω στον αυχένα. Στην πρώτη και την τρίτη εικόνα ξεχωρίζει η κορυφή Καλιακούδα.:




















Στην επόμενη μια παλιά στάνη:


















Πλησιάζοντας την κορυφή Καλιακούδα.:



















Οι επόμενες, πολύ κοντά στην κορυφή, από αρχαία θέση οχυρού. Διακρίνεται η διαμόρφωση στο σμιλευμένο βράχο.:


























Οι επόμενες από την κορυφή Καλιακούδα.:


















Στην επόμενη μεταξύ άλλων διακρίνεται το Μεγάλο Βαθυχώρι με τις μονάδες φωτοβολταϊκών.: 

   
















Στην επόμενη, μεταξύ άλλων, διακρίνονται: στο βάθος ο Σαρωνικός κόλπος και τα νησιά Σαλαμίνα, Αίγινα, Μέθανα, Αγκίστρι κ.λπ., η κοιλάδα των Μεγάρων, ο αρχαίος κυκλικός Πύργος Βαθυχωρίων (περίπου στο μέσο τής εικόνας) και πίσω του δεξιά, η κορυφή Κορώνα:




















Τέλος, να σημειωθεί ότι, παλιότερα, πριν τη μεγάλη φωτιά τού 1985, υπήρχε μονοπάτι που από την κορυφή Καλιακούδα συνέχιζε και κατέβαινε στους αρχαίους πύργους Βαθυχωρίων (σ.σ. υπάρχει σημειωμένο στους πεζοπορικούς χάρτες αλλά αγνοήστε το). Μετά όμως από την τεράστια εκείνη φωτιά στο όρος Πατέρας, αυτό εγκαταλείφθηκε από τους πεζοπόρους και τα μονοπάτια του σταδιακά έκλεισαν από την αναγεννημένη πυκνή βλάστηση πεύκων, κουμαριών κ.λπ. Έτσι συνέβη και με το μονοπάτι αυτό.      

Δεν υπάρχουν σχόλια: