01 Οκτωβρίου 2017

[Στο Μυκηναϊκό Θολωτό Τάφο των Αχαρνών (ή του Μενιδίου) 30.09.2017]

Ο Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος των Αχαρνών (ή του Μενιδίου) βρίσκεται στη συνοικία Λυκότρυπα των Αχαρνών, στα όρια με τη συνοικία Άνω Κόκκινος Μύλος, στον αριθμό 217 της λεωφόρου Φιλαδέλφειας. Πρόκειται για τον καλύτερα διατηρημένο Θολωτό Μυκηναϊκό Τάφο στην Αττική και ανάγεται στο 1.400 με 1.300 π.Χ. Το 1879 ανασκάφτηκε από γερμανούς αρχαιολόγους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Είναι υπόγειος και αποτελείται από το δρόμο, μήκους 27,72 μ. και πλάτους 3 μ., το στόμιο, βάθους 3,55 μ. και πλάτους 1,55 μ., και το θάλαμο, κυκλικής κάτοψης διαμέτρου 8,35 μ. και κυψελοειδούς σχήματος μέχρι ύψους 8,74 μ. από το δάπεδο. Τα τοιχώματα του είναι κτισμένα κατά το εκφορικό σύστημα, συγκλίνουν δηλαδή σταδιακά προς την κορυφή, όπου η οπή φράσσεται με μεγάλη πλάκα, την κλείδα. Εξωτερικά καλύπτεται µε χώμα σχηματίζοντας έναν τύμβο. Το υπέρθυρο του στομίου αποτελείται από τρεις διαδοχικούς μονόλιθους. Πάνω από το στόμιο εσωτερικά υπάρχει ανακουφιστικό τρίγωνο, ενώ εξωτερικά υιοθετήθηκε ένα πρωτότυπο σύστημα με την τοποθέτηση τεσσάρων οριζόντιων μικρότερων λίθων με κενά μεταξύ τους. Όταν ανασκάφτηκε διαπιστώθηκε ότι είχε συληθεί, αλλά όχι πλήρως, ήδη από τα αρχαία χρόνια καθώς βρεθήκανε οστά έξι ανθρώπων ανακατεμένα με κοσμήματα από χρυσό, άργυρο, χαλκό, ήλεκτρο, υαλόμαζα και φαγεντιανή. Επίσης σφραγίδες από ημιπολύτιμους λίθους, κράνος κατασκευασμένο από χαυλιόδοντες κάπρου, χάλκινα όπλα και πλήθος αντικειμένων από ελεφαντόδοντο. Από αυτά ξεχωρίζουν δύο λύρες (η μια ελεφάντινη µε ανάγλυφες σφίγγες στη βάση της, που αποτελεί σπάνιο εύρημα για τη γνώση τής μουσικής στην αρχαία Ελλάδα) και μια ελεφάντινη κυλινδρική πυξίδα διακοσμημένη με ανάγλυφη απεικόνιση κριαριών. Επίσης πήλινα και λίθινα αγγεία, όπως τέσσερις αμφορείς από τη Χαναάν, που μαρτυρούν τις επαφές με τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι σαφές πως επρόκειτο για ταφικό μνημείο μελών επιφανούς οικογένειας.  Μπροστά στην είσοδο, τα ευρήματα από την επίχωση του δρόμου του Θολωτού Τάφου δείχνουν ότι αποδιδόντουσαν τιμές στους ταφέντες σε αυτόν μέχρι και τον 5ο αι. π.Χ.  Όλα τα ευρήματα από τον Θολωτό Τάφο εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα το νερό κάλυπτε τον Θολωτό Τάφο, που μπορούσε να φτάσει μέχρι το ύψος που αλλάζει ο χρωματισμός των λίθων του τοίχου. Έκτοτε τα νερά αντλούνται με υπόγεια του δαπέδου αντλία. Μάλιστα παλιοί κάτοικοι της περιοχής θυμούνται πως στα νιάτα τους μπαίνανε και κινούνταν με βάρκα μες στον Θολωτό Τάφο. Σήμερα, λόγω των κραδασμών από την κίνηση των οχημάτων επί της λεωφόρου Φιλαδέλφειας, πέφτουνε πέτρες από την οροφή και για λόγους ασφαλείας έχει τοποθετηθεί προστατευτικό δίχτυ. 
Ο χώρος του Μυκηναϊκού Θολωτού Τάφου των Αχαρνών (ή του Μενιδίου), που διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση, είναι επισκέψιμος για το κοινό, χωρίς εισιτήριο, τις πρωινές ώρες, όλες τις ημέρες πλην της Δευτέρας.
Οι πληροφορίες από  
arxaiologikoacharnes.wordpress.com, odysseus.culture.gr, wikimapia.org και τα όσα μάς ανέφερε η αρχαιολόγος / ξεναγός και υπεύθυνη στο χώρο.

 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: