10 Αυγούστου 2021

[στον οικισμό, Πρωτοελλαδικής περιόδου, στην περιοχή τού οικισμού Βάγια Κορινθίας, 03.08.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τα ερείπια τού οχυρωμένου οικισμού, που κατοικούνταν από την πρωτοελλαδική (ΠΕ) περίοδο μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια. 

Στη διδακτορική μελέτη τού Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη: Μυκηναϊκή Κορινθία (σελ. 69-70), του 2014, αναφέρεται:
Πρόσφατα η ορεινή περιοχή του Κατακάλιου, καθώς και οι παρακείμενοι ορμίσκοι (όρμος Σιδερώνα, όρμος Λυχνάρι) και οι ορεινοί όγκοι που τους περιβάλλουν, αποτέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένης επιφανειακής έρευνας κατά τις εργασίες του «EKAS»249, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την αρχαιολογία γενικά της περιοχής.
Κατά την επιφανειακή αυτή έρευνα εντοπίστηκαν στην περιοχή 3 νέες αρχαιολογικές θέσεις (Άνω Βάγια, Κάτω Βάγια και Λυχνάρι), εκ των οποίων η μία μόνο (Κάτω Βάγια) ανήκει κυρίως στην προϊστορική εποχή και συγκεκριμένα στην ΠΕ περίοδο. Πρόκειται για έναν σημαντικό οχυρωμένο ΠΕ οικισμό που εκτείνεται στην κορυφή του λοφίσκου (υψ. 85μ.) της χερσονήσου της Βάγιας, στην οποία και εντοπίστηκαν επίσης νεολιθικά και κλασικά-ελληνιστικά όστρακα. Η θέση φαίνεται να επανακατοικήθηκε και κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, όπως τουλάχιστον φανερώνουν τα επιφανειακά μυκηναϊκά όστρακα που εντοπίστηκαν κυρίως στη νότια πλευρά της κορυφής του λόφου.

Στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων έχει σημειωθεί η κυκλική διαδρομή που ακολουθήσαμε σε δασικούς χωματόδρομους. Μια εύκολη διαδρομή, περί τα 3,5 χλμ. μήκος και υψομετρικής διαφοράς περί τα 89 μ., την οποία υπήρχε πρόθεση να παρακάμψουμε λίγο ώστε να ανεβούμε και το λόφο στην κορυφή τού οποίου, στα 156 μ., υπάρχουν ερείπια αρχαίου φρουρίου με Φρυκτωρία, αλλά επειδή δεν υπήρχε (ξεκάθαρο) μονοπάτι στο πετρώδες τοπίο με τη χαμηλή γενικά βλάστηση – η προσέγγιση μπορεί να γίνει από νότια / νοτιοδυτικά – κάτι που θα επέφερε καθυστέρηση και ήδη η ζέστη έδειχνε τα δόντια της – αν και αρκετά πρωί η θερμοκρασία ήδη είχε ανέβη στους 38 βαθμούς κελσίου – η απόπειρα προσέγγισης αναβλήθηκε για την επόμενη.



















Στην πρώτη εικόνα ο λόφος από νότια.

































Ο λόφος από νοτιοανατολικά:


















Εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο άξιζε τον κόπο και το κομμάτι τής διαδρομής μετά τον οικισμό Βάγια με κατεύθυνση νότια, σε μια πετρώδη κοιλάδα με ελιές και κάποιες αγροικίες, από την οποία παρουσιάζονται λίγες εικόνες.








Δεν υπάρχουν σχόλια: