Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τα ερείπια ενός άγνωστου, στο ευρύ κοινό, αρχαιολογικού χώρου, μια αρχαία ακρόπολη, που βρίσκεται στην κορυφογραμμή ενός λόφου, 310 μ. υψομέτρου, βόρεια τού οροπεδίου Γκίνανι. Η διαδρομή, το τμήμα που διανύσαμε πεζή, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia, ο οποίος ακολουθεί. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ξεκινήσει είτε από βορειότερα, από το τέλος του χωριού Αιάντειο, είτε από νότια από το χωριό Περιστέρια ανεβαίνοντας προς το Γκίνανι και συνεχίζοντας βορειότερα κατά μήκος μονοπατιού. Επειδή όμως δεν είχα ανέβει παλαιότερα στον υπόψη λόφο και γνωρίζοντας ότι η βλάστηση είναι πολύ πυκνή και το έδαφος βραχώδες και κακοτράχαλο, επέλεξα να ξεκινήσω από τον ασφαλτόδρομο Αιάντειο – Κανάνια, στο σημείο που ξεκινάνε δυο δασικοί χωματόδρομοι: ένας δυτικά, προς την κορυφή τού ορεινού όγκου Ακάμας, το Φούρθι, και ο άλλος ανατολικά προς την πεπλατυσμένη κορυφή Ντάρνιζα, ώστε να μην αναλωθούνε δυνάμεις που ενδεχόμενα θα χρειαζόντουσαν στο λόφο με την αρχαία ακρόπολη.
Από εκεί ακολουθήσαμε πεζή το δασικό χωματόδρομο προς την πεπλατυσμένη κορυφή Ντάρνιζα.
Κατόπιν συνεχίσαμε νότια και σύντομα ο χωματόδρομος εξελίχθηκε σε μονοπάτι, από τα ωραιότερα σίγουρα τής Σαλαμίνας.
Στην πρώτη εικόνα στο βάθος διακρίνεται η κορυφή Κόχη (ή Κόγχη) με την αρχαία αθηναϊκή οχύρωση και αριστερά της ο λόφος στην κορυφή τού οποίου βρίσκονται τα ερείπια τής αρχαίας ακρόπολης.
Συνεχίσαμε το μονοπάτι μέχρι το σημείο, που δείχνει η πρώτη από τις εικόνες που ακολουθούν. Εκεί ανεβήκαμε, κινούμενοι εκτός μονοπατιού, προς την κορυφογραμμή τού λόφου. Οι εικόνες που ακολουθούνε ληφθήκανε καθώς κινούμασταν βόρεια, μέσ’ από σημεία που επέτρεπε η πυκνή βλάστηση, και αφορούνε τα ερείπια τής αρχαίας ακρόπολης.
Το βόρειο άκρο τής αρχαίας ακρόπολης σταματά μπρος σε γκρεμό.
Κατόπιν γυρίσαμε πίσω μέχρι το νότιο άκρο τής κορυφογραμμής, όπου στο βάθος διακρίνεται το χαμηλό βουνό Κόχη ή Κόγχη με την αρχαία αθηναϊκή οχύρωση.
Κατεβήκαμε νοτιοανατολικά προς το μονοπάτι, το οποίο συναντήσαμε λίγες δεκάδες μέτρα μετά και επιστρέψαμε μέσω της ίδιας διαδρομής.
Εδώ αναλυτικά όλο το φωτογραφικό αφιέρωμα, με περισσότερες εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο και τη διαδρομή, σε μορφή αρχείου pdf.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου