Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τα ερείπια ενός αρχαίου αθηναϊκού οχυρού, στην κορυφή τού όρους Κόχη (το οποίο λέγεται και Κόγχη σε συμφωνία με το ακρωτήρι Κόγχη, που βρίσκεται στις νότιες παρυφές του), στη νότιο Σαλαμίνα.
Είναι ένα χαμηλού ύψους βουνό, μέγιστου υψομέτρου 276 μ., με απόκρημνη κορυφή, στην οποία για να φτάσει κάποιος θα πρέπει να κινηθεί σε μια δύσβατη περιοχή γύρω από την κορυφή.
Πρόσβαση κατευθείαν από νότια (από τον οικισμό Κολώνες ή μέσω του μονοπατιού που φτάνει στο σπήλαιο Ευριπίδη, το οποίο βρίσκεται στις νότιες παρυφές του) ή από βόρεια δεν υπάρχει κυρίως λόγω της πυκνής βλάστησης. Από δυτικά, από τον οικισμό Σατερλί επίσης δεν υπάρχει πρόσβαση (στα πλαίσια πάντα ορεινής πεζοπορίας γιατί έμπειροι αναρριχητές εκτιμώ θα μπορούν). Από ανατολικά που επιχειρήσαμε υπάρχει δυνατότητα να ανέβει κάποιος, αλλά δεν υπάρχει οργανωμένο μονοπάτι.
Όπως έχουμε σημειώσει στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί, υπάρχει ένα μονοπάτι που έρχεται από το Γκίνανι και κατεβαίνει στον οικισμό Περιστέρια.
Είτε ανεβαίνοντας το μονοπάτι αυτό από τον οικισμό Περιστέρια είτε ερχόμενοι, όπως εμείς, από βόρεια φτάνοντας στο σημείο όπου λήφθηκε η τέταρτη εικόνα, πάνω από τον οικισμό Περιστέρια...
[σ.σ. Θέλοντας να κάνουμε και ένα πέρασμα από το οροπέδιο Γκίνανι, ακολουθήσαμε το δασικό χωματόδρομο, ο οποίος ανεβαίνει την όμορφη καταπράσινη ρεματιά που έρχεται από το Γκίνανι και περνά, προτού βγει στο Σαρωνικό κόλπο, από τον οικισμό Περιστέρια, μέχρι το Γκίνανι. Εκεί στραφήκαμε δυτικά μέχρι ένα Σκοπευτήριο. Λίγο μετά από το Σκοπευτήριο ο δασικός χωματόδρομος διακλαδίζεται: νοτιοδυτικά προς Σατερλί και νότια προς το όρος Κόχη ή Κόγχη. Ακολουθήσαμε το δεύτερο.
Από τις εικόνες που ακολουθούν:
Η πρώτη από τα ανάντι τής ρεματιάς.
Η δεύτερη από το οροπέδιο Γκίνανι, κοντά στον ομώνυμο μεσαιωνικό οικισμό (στο βάθος διακρίνεται το όρος Κόχη ή Κόγχη και πέρα από τη θάλασσα οι ακτές τής Πελοποννήσου.
Η τρίτη από το μονοπάτι πια που ξεκινά από το τέλος τού δασικού χωματόδρομου στα όρια ιδιωτικής έκτασης.]
...στρεφόμαστε δυτικά και ανεβαίνουμε, κινούμενοι εκτός μονοπατιού προς την κορυφή.
Στην κορυφογραμμή – από όπου η θέα είναι υπέροχη, φτάνοντας νότια πέρα από τα νησιά Αίγινα, Αγκίστρι και τη χερσόνησο των Μεθάνων μέχρι τις βόρειες ακτές τής Πελοποννήσου, δυτικά πέρα από τα Γεράνεια όρη και τον Ισθμό μέχρι το ήδη χιονισμένο όρος Κυλλήνη (ή Ζήρεια) Κορινθίας, ανατολικά στη νότια αττική και βόρεια το όρος Ακάμας – κάτω από στεφάνι, που σχηματίζουνε τα βράχια, στα βόρεια τής κορυφογραμμής, βρίσκονται ερείπια αρχαίας αθηναϊκής οχύρωσης.
Κατόπιν συνεχίσαμε για λίγα μέτρα ακόμα στην απόκρημνη κορυφογραμμή μέχρι το κολονάκι τής ΓΥΣ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην πρώτη εικόνα, που διακρίνεται ο οικισμός Κολώνες, αριστερά διακρίνεται ο φάρος Κόγχη και δεξιά το κυκλοτερές αρχαίο ταφικό μνημείο ενώ στην τελευταία διακρίνεται εκτός των άλλων και τα ερείπια τής αρχαίας αθηναϊκής οχύρωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου