16 Δεκεμβρίου 2021

[στο Κακόρεμα Υμηττού, 14.12.2021]

Το Κακόρεμα, που βρίσκεται δυτικά τής κορυφής τού Υμηττού, νότια των Κουταλάδων και ανατολικά τού Καρέα, είναι ένα βαθύ και πλατύ ρέμα, που ξεχωρίζει από το λεκανοπέδιο τής Αθήνας, όπως κάποιος κοιτάζει προς τα ανατολικά τον Υμηττό.



















Βρίσκεται ανάντη τού ρέματος / ποταμιού τής Πικροδάφνης κάτι που παλαιότερα θα ήταν εμφανές – προτού δηλαδή την επέκταση τού οικισμένου μέρους προς τον Υμηττό και λειτουργήσει το μεγαλύτερο λατομείο στον Υμηττό, σήμερα ανενεργό, το οποίο ξεκινά από ψηλά (στα 660 μ. υψόμετρο, μόλις 870 μ. σε ευθεία από την κορυφή τού Υμηττού) και φτάνει στα όρια τού Καρέα, βόρεια από τη Μονή Τιμίου Προδρόμου Καρέα (στα 320 περίπου μ. υψόμετρο), δίπλα στο σημερινό Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα. Σήμερα η κοίτη του διατρέχει νότια τον υπολειμματικό χώρο τού λατομείου και σκεπάζεται προτού τον Καρέα. Να θυμίσουμε επίσης ότι ένα άλλο ρέμα, που περνά από το χώρο τής Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Καρέα, συμβάλλει, υπόγεια, κατάντη τού Κακορέματος, συνεχίζοντας ως το γνωστό μας ρέμα τής Πικροδάφνης, το οποίο, υπόγεια, στην περιοχή τής Άνω Ηλιούπολης τροφοδοτείται από πηγή, καθιστώντας το ποτάμι.
Στο παρόν ξεκινήσαμε από τα γήπεδα Κουταλά (η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


















, περάσαμε από τη Μονή Αγ. Ιωάννη Κουταλά και συνεχίζοντας κάναμε μια παράκαμψη από το δασικό χωματόδρομο ακολουθώντας ένα μονοπάτι, που περνά από μια περιοχή με ξερολιθιές (στη θέση 37°57’10’’N 23°47’20’’E) που θα μπορούσανε να είναι παλιά μαντριά ή πρόχειρα οχυρωματικά έργα εποχής Β’ΠΠ και εμφυλίου.





















Συνεχίσαμε περνώντας από το αρχαίο λατομείο «Το Καράβι» 













... και από το δρακόσπιτο Υμηττού.



















Στο τέλος τού μονοπατιού συναντήσαμε δασικό χωματόδρομο, τον οποίο πήραμε νότια και μετά ανατολικά προς το Κακόρεμα, στο οποίο το λατομήθηκε όλη η βόρεια όχθη του, προς τους Κουταλάδες και κατά τόπους η νότια.
Ακολουθήσαμε το δασικό χωματόδρομο, που κινείται στον υπολειμματικό χώρο τής κοίτης ανεβαίνοντας μέχρι το όριο τού λατομείου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για να αποφευχθούνε πλημμυρικά φαινόμενα, στο χώρο τής κοίτης υπάρχει τεχνητό βαθούλωμα συγκράτησης μέρους των όμβριων νερών (βλέπε τις 7η, 8η και 10η από τις εικόνες που ακολουθούν). 















Δεν υπάρχουν σχόλια: