Πριν ένα χρόνο, είχα κάνει αναφορά για μια σπηλιά (βλέπε την τρίτη εικόνα στο προηγούμενο link), η οποία βρίσκεται ψηλά στο απόκρημνο βραχώδες μέρος τού λόφου τού Ακροκορίνθου, στα βορειοανατολικά του. Η άνοδος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, λόγω έντονης κλίσης και σαθρού εδάφους, πλην των τελευταίων μέτρων που γίνονται σε επικλινές μεν αλλά σταθερό βραχώδες έδαφος, όπου και πάλι η προσοχή δεν πρέπει να λείπει. Η αλήθεια είναι πως ό,τι περίμενα θα είχε να κάνει με την πολύ όμορφη θέα, αλλά τελικά αποδεικνύεται πως πάντα, όσο και να έχεις περιπλανηθεί σε ένα μέρος, αυτό θα έχει πάντα φυλαγμένη να σου προσφέρει μια θετική έκπληξη!
Το πρωινό τής 27ης Ιούλη 2023, ξεκίνησα πεζή, το ανηφορικό μονοπάτι, από τον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, στο άλσος κυπαρισσιών, στον Ακροκόρινθο, το οποίο ανεβαίνει προς το περιφερειακό μονοπάτι, το οποίο κινείται περιμετρικά, σε όλο το μήκος τής βάσης τού απόκρημνου βράχου.
Η διαδρομή, την οποία ακολούθησα, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Λίγο πριν ένα ελαιοχώραφο, συνάντησα μια παλιά πέτρινη υδατοδεξαμενή:
Συνέχισα το ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο μετά που διασταυρώνεται με το περιφερειακό μονοπάτι, κινείται οφιοειδώς και δεν είναι τόσο ευδιάκριτο όσο πριν.
Φτάνοντας στη σπηλιά, στην είσοδό της, βλέπουμε τοποθετημένο ένα εικονοστάσι για τους Αγ. Αναργύρους και μια εντυπωσιακή, ως προς το πλάτος της, σπηλαιοκολόνα, η οποία χωρίζει την είσοδο στα δύο. Η οροφή τής σπηλιάς είναι καπνισμένη ενώ σε ένα σημείο, που υποδεικνύεται από λίγο πράσινο, υπάρχει υγρασία, πολύτιμο νερό, τους καλοκαιρινούς μήνες, για τα πολλά μαύρα σκαθάρια που ζούνε σε αυτήν.
Άφησα για το τέλος την οχύρωση, υποθέτω των μεσαιωνικών χρόνων, η οποία υπάρχει στην είσοδο και μπροστά της, στη σπηλιά. Προφανώς οι ένοικοι τού κάστρου θα φοβόντουσαν άνοδο από το σημείο επίδοξων εκπορθητών του.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα βράχια, βόρεια και προς τα πάνω της σπηλιάς, έχει σμιλευτεί μονοπάτι (είναι σημειωμένο στις α/μ εικόνες). Κατά πάσα πιθανότητα από αυτό, που θα έρχεται από πάνω, θα ερχόντουσαν και θα έφευγαν, μετά τη βάρδια τους, οι φύλακες στην οχύρωση στη σπηλιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου