30 Ιουλίου 2023

[στη Μυλοκοπή Γερανείων, 25.07.2023]

Η ακτή τής Μυλοκοπής είναι μια πολύ όμορφη και γραφική ακτή, στα δυτικά Γεράνεια, την οποία μπορεί να προσεγγίσει κανείς είτε με όχημα 4Χ4 ή κατάλληλο δίκυκλο είτε πεζή. Η απόσταση από την Ε.Ο Περαχώρας – Σχίνου είναι 2 περίπου χλμ. Ο χωματόδρομος κατεβαίνει από τα 238 μ. υψόμετρο στο ύψος τής θάλασσας, περνά από έναν μικρό οικισμό παραθεριστών και κινείται, στο μεγαλύτερο μέρος του, δίπλα σε ομαλή κατάφυτη με πεύκα ρεματιά. Στα τελευταία 450 περίπου μ. η δεξιά, όπως κατεβαίνει κανείς, όχθη τής ρεματιάς γίνεται απόκρημνη με πολλές μικρές σπηλιές. Δυστυχώς τη ρεματιά και την ακτή δεν τη σέβονται όλοι όσοι κατεβαίνουνε προς τη Μυλοκοπή. Τα διάσπαρτα πλαστικά και αλουμινένια μπουκάλια, ειδικά το καλοκαίρι, μπορεί να γίνουν αιτία φωτιάς ή να καταλήξουνε τελικά στη θάλασσα ρυπαίνοντας.
Για να κατέβω – η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


















– χρειάστηκα γύρω στα 25 λεπτά αλλά για την άνοδο, λόγω και της θερμοκρασίας, τουλάχιστον 20 λεπτά περισσότερο.

Ακολουθούν εικόνες από:

Κάποιες από τις μικρές σπηλιές στο κάτω δεξί μέρος τής ρεματιάς που βγαίνει στη Μυλοκοπή (στην τελευταία η είσοδος έχει διαμορφωθεί / χτιστεί και παλαιότερα θα είχε πόρτα):





























Την ακτή τής Μυλοκοπής, η οποία, όπως φαίνεται στις εικόνες, έχει υψωθεί από την έντονη τεκτονική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής:
















































Από τα μικρά, επιφανειακά, λατομεία πέτρας, στην ακτή τής Μυλοκοπής, από την οποία πέτρα κατασκευάζανε παλαιότερα χειρόμυλους. Εκεί οφείλεται και το όνομα Μυλοκοπή:  





Δεν υπάρχουν σχόλια: