12 Σεπτεμβρίου 2023

[στο φράγκικο κάστρο τού Αγ. Βασιλείου Κορινθίας, 11.09.2023]

Το παρόν έρχεται τρόπον τινά να συμπληρώσει την προ εξαετίας ανάρτηση με λίγες εικόνες από το φράγκικο κάστρο στο χωριό Αγ. Βασίλειος Κορινθίας, με εικόνες από τους δύο πύργους, ερείπια των οποίων σώζονται σήμερα, που βρίσκονται στο βορειοανατολικό μέρος τού εν λόγω κάστρου αλλά και τη διαδρομή, την οποία ακολούθησα.

Το φράγκικο κάστρο τού Αγίου Βασιλείου, βρίσκεται σε μια έκταση 30 περίπου στρεμμάτων και υψόμετρο που ποικίλει από τα 553 μέτρα μέχρι τα 480 μέτρα, στις βόρειες πλαγιές τού όρους Δαφνιά, δεσπόζει τού ομώνυμου χωριού στην Κορινθία, το οποίο βρίσκεται 7,6 περίπου χιλιόμετρα μετά την κωμόπολη τού Χιλιομοδίου, στην Π.Ε.Ο. Κορίνθου - Άργους. Χτίστηκε στις αρχές τού 13ου αιώνα μετά την κατάκτηση τής Πελοποννήσου από τους Φράγκους (1205 μ.Χ.) και περιλάμβανε σημαντικό στην εποχή του οικισμό. Αρχές τού 15ου αιώνα πέρασε στην εξουσία των Παλαιολόγων ενώ το 1460 μ.Χ. καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς και καταστράφηκε χωρίς ποτέ να επισκευαστεί. Παρ’ όλα αυτά ο οικισμός εξακολούθησε να υφίσταται μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα οπότε εγκαταλείφθηκε.
Σήμερα σώζονται ελάχιστα τμήματα του κάστρου, το οποίο δυτικά δεν είχε τείχη καθόσον η οποιαδήποτε προσέγγισή του από εκεί ήταν αδύνατη λόγω των απόκρημνων πλαγιών τού όρους Δαφνιά, που καταλήγουνε στο φαράγγι της Χούνης.     

Η διαδρομή την οποία ακολούθησα έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Ανεβαίνοντας πεζή το χωματόδρομο, Αγ. Βασίλειος-Στεφάνι, στο πρώτο πέταλο πήρα το παλιό, σμιλευμένο κατά τόπους στα βράχια, μονοπάτι, προς το κάστρο:

























Εκεί κινήθηκα, βόρεια, δίπλα στα ερείπια στο ψηλότερο σημείο τού κάστρου, μετά δυτικά, περνώντας πάνω από το γκρεμό τού φαραγγιού τής Χούνης  (βλέπε το video κατωτέρω), βόρεια και ανατολικά κατόπιν, περνώντας μέσ’ από τα γκρεμισμένα ερείπια τού κάστρου…










































…μέχρι τους δύο πύργους:

   

















-ο βορειότερος:



















-στην επόμενη διακρίνονται τα κόκκαλα ενός κατσικιού φαγωμένου από τσακάλια ή από λύκους, οι οποίοι εμφανιστήκανε μετά από πολλές δεκαετίες και πάλι στην Πελοπόννησο. Και επειδή λόγω της διώρυγας Κορίνθου θα ήταν αδύνατο να περάσουν από την Αττική, υποθέτω πως, μεταφερθήκανε, τα τελευταία χρόνια, εσκεμμένα με σκοπό να ελεγχθούν οι πληθυσμοί των αγριογούρουνων. Θα δείξει:



















-αμφότεροι από ανατολικά:





















-ο νοτιότερος:





























-ο βορειότερος από το ύψος τού νοτιότερου:


















Η τελευταία από την επιστροφή, στην οποία διακρίνεται μέρος των σωζόμενων ανατολικών τειχών τού κάστρου: 



Δεν υπάρχουν σχόλια: