25 Αυγούστου 2021

[στο φαράγγι τής Χούνης, στον Αγ. Βασίλειο Κορινθίας, 20.08.2021]

Αναφορά στο φαράγγι τής Χούνης είχαμε κάνει κατά την παρουσίαση εικόνων από το φράγκικο κάστρο Αγ. Βασιλείου μιας και το με απόκρημνες πλαγιές επικλινές φαράγγι τής Χούνης (σ.σ. χούνη < χοάνη) προστάτευε, χωρίς την ανάγκη τείχους, το κάστρο από τα δυτικά.
Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από το όμορφο αυτό φαράγγι, το οποίο διατρέχει μονοπάτι.
Η κυκλική διαδρομή που ακολουθήσαμε σημειώνεται στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί. Αφετηρία και κατάληξη ήτανε το σημείο που ξεκινά μονοπάτι / δασικός χωματόδρομος, ο οποίος καταλήγει στο μνημείο / άγαλμα τού Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια



















Η πρώτη εικόνα, από την παλιά Ε.Ο. Κορίνθου Δερβενακίων Άργους. Διακρίνονται ερείπια τού φράγκικου κάστρου και δυτικά του (δεξιά του στην εικόνα) το φαράγγι.



















Μπαίνοντας στο φαράγγι βλέπουμε ίχνη τού περίφημου Αδριάνιου Υδραγωγείου, που μετέφερε νερό από την ορεινή Κορινθία (Στυμφαλία) στην αρχαία πόλη τής Κορίνθου.


















Ανεβαίνουμε το μονοπάτι στο φαράγγι με τη χαμηλή βλάστηση και τα όμορφα πρανή.





















Για τις σπηλαιώδεις μορφές, που διακρίνονται στις επόμενες εικόνες θα επανέλθουμε παρακάτω.




















Όπως θα επανέλθουμε και για την επόμενη (*) ...
























Στην συνέχεια, στο σημείο που το μονοπάτι διακλαδίζεται σε δύο, ακολουθούμε αυτό που μας περνά στα ανατολικά πρανή και κατευθύνεται (προς τα πίσω) προς τους σπηλαιώδεις σχηματισμούς.



















Περνάμε τα δυο επιβλητικά βραχοσκεπή ...





















... και την πρώτη μικρή σπηλιά που συναντάμε ...



























... και συνεχίζοντας βρισκόμαστε στο χώρο ενός εντυπωσιακού βραχοσκεπούς με δυο μάλιστα βάραθρα.


























Γυρίζουμε και συνεχίζουμε την πορεία στο μονοπάτι.
Στην επόμενη διακρίνεται τμήμα των ερειπίων τού φράγκικου κάστρου.


















Στην επόμενη διακρίνονται ερείπια κατά πάσα πιθανότητα οχύρωσης (δεν βρήκα κάποια αναφορά στο διαδίκτυο) σχετιζόμενης με το φράγκικο κάστρο αφού από αυτήν ελέγχεται αν κάποιοι θα επιχειρήσουνε να ανέβουνε το φαράγγι, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό από το κάστρο. Λόγω του ότι βρίσκεται μες σε χώρο με στάνη δεν επιχειρήθηκε προσέγγιση.  


















Για τις επόμενες θα επανέλθουμε (*) ...

























Βρισκόμαστε πια στα ανάντη τού φαραγγιού όπου η κλίση μειώνεται σημαντικά.


















Στο τέλος τού μονοπατιού πέφτουμε στο δασικό χωματόδρομο που έρχεται από τον Αγ. Βασίλειο, μέσω του οποίου επιστρέψαμε.
Οι επόμενες εικόνες ληφθήκανε από το δασικό χωματόδρομο. Στην πρώτη διακρίνεται τα ερείπια (πιθανόν οχύρωση) που αναφέραμε πρωτύτερακαι στην τελευταία ερείπια τού φράγκικου κάστρου και αριστερά του το φαράγγι τής Χούνης.




















(*) Για τα πεταμένα παλιά λάστιχα οχημάτων (εδώ από τρακέρ) σε απίθανα σημεία στο δάσος (ενίοτε σε σημεία που ούτε mountain bike περνά) έχουμε δυστυχώς αναφερθεί και πάλι. Να θυμίσουμε όμως και πάλι ότι σε περίπτωση φωτιάς ένα λάστιχο οχήματος που καίγεται ΔΕΝ σβήνει με ρίψη νερού από πυροσβεστικό ιπτάμενο μέσο ή όχημα καθώς συντηρεί τη φωτιά μέσα του και την εξαπλώνει και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: