Η κύρια είσοδος στον ναό της Λογοτεχνίας
Ο Ναός της Λογοτεχνίας (Van Mieu, στα βιετναμέζικα) του Κομφούκιου στο Ανόι, βρίσκεται μέσα σε ένα συγκρότημα που στεγάζει επίσης την Αυτοκρατορική Ακαδημία (Imperial Academy). Αν και αρκετοί άλλοι τέτοιοι ναοί λογοτεχνίας μπορεί να βρεθούν σε ολόκληρη την επικράτεια του Βιετνάμ, ο πιο σημαντικός και γνωστός βρίσκεται στην πόλη του Ανόι, ο οποίος και λειτούργησε ως το πρώτο πανεπιστήμιο του Βιετνάμ. Ο ναός κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1070 από το βασιλιά Ly Nhan Tong και ήταν αφιερωμένος στον Κομφούκιο, ενώ η Αυτοκρατορική Ακαδημία ήταν το πρώτο εθνικό πανεπιστήμιο του Βιετνάμ που ανεγέρθηκε το 1076 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του προαναφερθέντος βασιλιά για την κατάρτιση των ταλαντούχων ανδρών, συμπεριλαμβανομένων των πριγκίπων του έθνους. Για σχεδόν χίλια χρόνια, έχει διατηρήσει το αρχαίο αρχιτεκτονικό στυλ πολλών δυναστειών και διαφύλαξε πολύτιμα κειμήλια στο ιερό του. Τα διάφορα περίπτερα, οι αίθουσες, τα αγάλματα και οι στήλες των πτυχιούχων είναι πανάρχαιοι χώροι, όπου μέσα και γύρω τους πραγματοποιήθηκαν πολλές τελετές προσφοράς, έγιναν συνεδριάσεις, μελέτησαν πολλοί σοφοί και υποβλήθηκαν σε αυστηρές εξετάσεις.
Ο ναός ανοικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Tran (1225-1400), αλλά και των μετέπειτα δυναστειών, μέσα στον οποίο σκαλίστηκαν τα αγάλματα του Κομφούκιου και τεσσάρων μαθητών του, μεταξύ των οποίων κι αυτό του Μέγγιου, κι ακόμα ζωγραφίστηκαν εβδομήντα δύο άλλα αγάλματα μαθητών του Κομφούκιου. Στη μακραίωνα ιστορία του, καταστράφηκε σε διάφορες χρονικές περιόδους από πολέμους και άλλες συμφορές και υποβλήθηκε σε αρκετά μεγάλες αναστηλωτικές εργασίες το 1920, 1954 και το 2000. Το πανεπιστήμιο λειτούργησε για περισσότερα από 700 χρόνια, ήτοι το διάστημα 1076 - 1779. Μετά από αυτό η δυναστεία Nguyen ίδρυσε την αντίστοιχη Αυτοκρατορική Ακαδημία στην πόλη Hue. Σήμερα η περιοχή είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του Ανόι και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και για την οργάνωση βαρυσήμαντων πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων.
Αυτό το αρχαίο ιερό του Κομφούκιου θεωρείται από τα καλύτερα ιστορικά μέρη του Ανόι. Ο Ναός της Λογοτεχνίας βρίσκεται στα νότια της ακρόπολης Thang Long και καλύπτει έκταση άνω των πενήντα τεσσάρων στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης της Λογοτεχνίας (Van), το πάρκο και τις εσωτερικές αυλές που περιβάλλονται από τον τοίχο με τα τούβλα. Μπροστά από την Μεγάλη Πύλη είναι τέσσερις υψηλοί πυλώνες. Σε κάθε πλευρά των πυλώνων υπάρχουν δύο στήλες με επιβλητικούς ιππείς. Η πύλη οδηγεί σε τρεις ατραπούς που διατρέχουν όλο το μήκος του συγκροτήματος. Η κεντρική οδός προοριζόταν για τον μονάρχη, η μία προς τα αριστερά για τους υψηλόβαθμους διοικητικούς μανδαρίνους και η άλλη στα δεξιά για τους στρατιωτικούς. Η όλη δομή χωρίζεται σε πέντε αυλές.
Η Πρώτη Αυλή εκτείνεται από τη Μεγάλη Στοά έως τη Μεγάλη Μέση (Dai Trung) Πύλη, η οποία πλαισιώνεται από δύο μικρότερες πύλες. Η δεύτερη αυλή είναι σημαντική για το περίπτερο της Λογοτεχνίας (Khue Van Cac), ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο που κατασκευάστηκε το 1805, ένα σύμβολο του Ανόι σήμερα.
Το περίπτερο βρίσκεται χτισμένο πάνω σε τέσσερα πέτρινα ασβεστωμένα ξυλοπόδαρα, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται ένα κόκκινου χρώματος περίπτερο με δύο κυκλικά παράθυρα και μια περίτεχνη οροφή. Στο εσωτερικό, μια χάλκινη καμπάνα κρέμεται από την οροφή που χτυπούσε σε ευοίωνες περιπτώσεις. Οι πρώτες δύο αυλές είναι ήσυχες περιοχές με αρχαία δέντρα και κομμένους χλοοτάπητες όπου οι σπουδαστές μπορούσαν να χαλαρώσουν μακριά από τη φασαρία του έξω κόσμου, πέρα από τους χοντρούς πέτρινους τοίχους που περιβάλλουν τον ευρύτερο χώρο.
Η είσοδος στην τρίτη αυλή επιτελείται μέσω ενός μεγάλου περιπτέρου (Constellation of Literature) που χτίστηκε το 1802. Στις δύο πλευρές της Πηγής της Ουράνιας Διαύγειας (Thien Quang Tinh) υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες που στεγάζουν τους αληθινούς θησαυρούς του ναού, τις 82 στήλες με τα ονόματα και τα μέρη καταγωγής των 1307 πτυχιούχων σπουδαστών των βασιλικών εξετάσεων, συμμετρικά τοποθετημένα στις δύο πλευρές της δεξαμενής.
Ογδόντα μία συνολικά εξετάσεις διεξήχθησαν από τη δυναστεία Le και μια από την δυναστεία των Mac, μεταξύ των ετών 1442-1779. Οι στήλες δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 1484, υπό τη βασιλεία του Le Thanh Tong για να τιμήσουν τα ταλέντα και να ενθαρρύνουν τις παρούσες και μελλοντικές γενεές να σπουδάσουν. Οι στήλες χτίζονταν λίγο μετά τις εξετάσεις ή μερικά χρόνια αργότερα, με τη χρήση σκαλιστής μπλε πέτρας διαφορετικών μεγεθών κάθε φορά και χαραγμένη με περίτεχνα μοτίβα. Από τις 116 στήλες που αντιστοιχούν με τις εξετάσεις που διεξήχθησαν μεταξύ 1142 και 1778, μόνο οι 82 παραμένουν εδώ, ενώ 34 στήλες πιστεύεται ότι μάλλον έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια. Τα λογοτεχνικά έργα που βρίσκονται χαραγμένα σε κάθε στήλη στην αρχαία κινεζική, επαινούν τα πλεονεκτήματα του μονάρχη και αναφέρουν το λόγο για τη διεξαγωγή των βασιλικών εξετάσεων. Επίσης στις στήλες περιλαμβάνονται ο αριθμός των υποψηφίων και οι λειτουργίες των μανδαρίνων που είχαν ως καθήκον να οργανώσουν τις εξετάσεις και να χαράξουν τα ονόματα και τις γενέτειρες των επιτυχόντων.
Οι στήλες των επιτυχόντων σπουδαστών είχαν τοποθετηθεί πάνω σε γιγάντιες πέτρινες χελώνες, αφού η χελώνα (Quy) είναι ένα από τα τέσσερα ιερά πλάσματα της χώρας, μαζί με τον δράκο (long), τον μονόκερο (ly), και τον φοίνικα (Phuong), που είναι σύμβολο της μακροζωίας. Η τοποθέτηση των στηλών των γιατρών στον συγκεκριμένο χώρο αποδεικνύει την αιώνια σχέση του σεβασμού με το ταλέντο και τη γνώση. Το σχήμα της χελώνας με την πάροδο του χρόνου όπως φαίνεται άλλαζε. Σήμερα οι στήλες των πτυχιούχων αποτελεί πολύτιμη ιστορική πηγή για τη μελέτη του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της γλυπτικής στο Βιετνάμ.
Η Πύλη της Μεγάλης Σύνθεσης (Dai Thanh) η οποία πλαισιώνεται από δύο μικρότερες, οδηγεί προς την τέταρτη αυλή. Στην δεξιά και αριστερή πλευρά της τέταρτης αυλής, υπάρχουν δύο αίθουσες, που αρχικά χρησιμοποιούνταν για να στεγάσουν τους 72 βωμούς των πλέον τιμημένων μαθητών του Κομφούκιου και του Chu Van An, πρύτανη της Αυτοκρατορικής Ακαδημίας. Στο κέντρο βρίσκεται η θέση των τελετών, (Bai Duong), όπου γίνονταν οι απαιτούμενες και ενδεικνυόμενες τελετές σε ευοίωνες και αίσιες περιπτώσεις. Το επόμενο κτίριο είναι το ιερό Dai Thanh, όπου λατρεύονταν ο Κομφούκιος και τέσσερις από τους πιο άμεσους μαθητές του, δηλαδή οι Yanhui, Zengshen, Zisi και Mencius. Το ιερό φιλοξενεί επίσης τους βωμούς δέκα τιμημένων φιλοσόφων. Ένας μικρός μουσειακός χώρος, παρουσιάζει πένες με μελάνι, βιβλία και προσωπικά αντικείμενα που ανήκουν σε κάποιους από τους φοιτητές που σπούδασαν εδώ στο πέρασμα των χρόνων.
Η πέμπτη αυλή ανακατασκευάστηκε το 2000 για να τηρήσει τις εθνικές μακραίωνες παραδόσεις του πολιτισμού και της εκπαίδευσης στο Βιετνάμ. Το 1236, η θέση ετούτη διευρύνθηκε και ονομάστηκε ως Quoc Tu Vien, αργότερα Quoc Hoc Vien και υπό την δυναστεία των Le ονομαζόταν Thai Hoc Vien και ανακατασκευάστηκε σε μεγάλη κλίμακα, συμπεριλαμβάνοντας το σπίτι Μινχ Λουάν (Minh Luan), τη δυτική και ανατολική αίθουσα διδασκαλίας, μια αποθήκη και δύο σειρές των τριών κοιτώνων εκάστη για τους σπουδαστές. Το 1802, οι μονάρχες Nguyen έκαναν την Χουέ πρωτεύουσα και έχτισαν εκεί μια άλλη αυτοκρατορική ακαδημία, με αποτέλεσμα ετούτη να χάσει κάπως την αίγλη της αφού μετατράπηκε σε περιφερειακό σχολείο.
Η αυλή αυτή πρέπει να πούμε, ότι καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γάλλους το 1946. Τα ανακατασκευασμένα σχέδια της πέμπτης αυλής βασίστηκαν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε αρμονία με τα γύρω αξιοθέατα του ναού. Αποτελείται από το μπροστινό κτίριο, το άλλο κτίριο από πίσω, τα αριστερά και δεξιά κτίρια, το κτίριο με την καμπάνα, το κτίριο με το τύμπανο και κάποια άλλα μικρότερης σημασίας. Το μπροστινό κτίριο χρησιμοποιείται για τη διοργάνωση πολιτιστικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.
Το πίσω κτίριο αποτελείται από δύο ορόφους. Το ισόγειο φιλοξενεί το άγαλμα του Chu Van An, πρύτανη της σχολής, προς τιμήν του, μερικά από τα εκθέματα του ναού και της ακαδημίας και στοιχεία από την εκπαίδευση του Κομφούκιου στο Βιετνάμ. Ο πάνω όροφος είναι αφιερωμένος στους τρεις μονάρχες που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ίδρυση του ναού και της ακαδημίας. Του Ly Thanh Tong (1023-1072), ο οποίος ίδρυσε το ναό το 1070, του Ly Nhan Tong (1066-1128), ο οποίος ίδρυσε την αυτοκρατορική ακαδημία και του Le Thanh Tong (1442-1497), ο οποίος διέταξε την ανέγερση των πέτρινων στηλών των πτυχιούχων σπουδαστών το 1484. Και στις δύο πλευρές του πίσω κτιρίου βρίσκονται τετράγωνα κτίρια για το τύμπανο διαμέτρου δύο μέτρων, ύψους 2,65 μέτρα και βάρους 700 κιλών και τη χάλκινη καμπάνα του έτους 2000 ύψους δύο μέτρων και πλάτους ενός μέτρου. Σήμερα, η συγκεκριμένη αυλή, φιλοξενεί επίσης πολιτισμικές και επιστημονικές δραστηριότητες οι οποίες λαμβάνουν χώρα για να τιμήσουν την κληρονομιά της χώρας και να γιορτάσουν τις παραδόσεις της.
Η οργάνωση της διδασκαλίας και της μάθησης στην Αυτοκρατορική Ακαδημία ξεκίνησε το 1076 υπό την δυναστεία των Ly και αναπτύχθηκε περαιτέρω κατά τον 15ο αιώνα υπό της δυναστείας Le. Η ακαδημία είχε επικεφαλής πρύτανη και αντιπρύτανη, ενώ διάφορους άλλους τίτλους είχαν οι καθηγητές της. Οι περισσότεροι από τους φοιτητές (giam sinh) είχαν ήδη περάσει τις περιφερειακές εξετάσεις (Huong). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι φοιτητές έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στις λογοτεχνικές συζητήσεις και έγραψαν επίσης ποίηση. Άλλωστε μεταξύ των βιβλίων που διδάσκονταν, περιλαμβάνονταν και η αρχαία ποίηση και ιστορία της Κίνας, αλλά και των άλλων γειτονικών χωρών. Οι φοιτητές έπρεπε να σπουδάσουν εδώ για χρονικό διάστημα τριών έως επτά ετών. Είχαν μικρές εξετάσεις κάθε μήνα και τέσσερις μεγάλες δοκιμασίες κάθε χρόνο. Στις τελικές εξετάσεις ο μονάρχης ο ίδιος έθετε τις ερωτήσεις, έπαιρνε τις απαντήσεις των υποψηφίων και στη συνέχεια κατέτασσε τους επιτυχόντες αναλόγως της βαθμολογίας τους. Η αυτοκρατορική ακαδημία ήταν το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό κέντρο της χώρας.
Βιβλιογραφία σχετικών παραθεμάτων και αναφορών
Ελληνική
1. Florence Mason, Jealous Virginia: Ανόι. Ταξιδιωτικός Οδηγός. Μετάφραση Χριστίνα Μιχαήλ. Εκδόσεις Οξύ Α.Ε. Φεβρουάριος 2003. Αθήνα.
Ξενόγλωσση
1. Lam Doan Tran, Thuy Bich Le, Tuyen: Van Mieu Quoc Tu Giam: The Temple of Literature, School for the Sons of the Nation, Ha Noi Viet Nam. A Walking Tour. The Gioi Publishers. 2004.
2. Logan S. William: Hanoi: Biography of a city. University of New South Wales Press Ltd. 2000. Sydney. Australia.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου