Όταν αναφερόμαστε στο λεκανοπέδιο της αττικής εννοούμε αυτό στο οποίο βρίσκεται η πόλη της Αθήνας και τα προάστιά της. Είναι ο ένας από τους τέσσερις βασικούς πεδινούς χώρους του νομού της Αττικής, Οι υπόλοιποι είναι το Θριάσιο πεδίο (επίσης λεκανοπέδιο) και οι πεδιάδες των Μεσόγειων και των Μεγάρων.
Περικλείεται μεταξύ των ορεινών όγκων του Υμηττού (ανατολικά), της Πεντέλης (βόρεια και βορειοανατολικά), της Πάρνηθας (βόρεια και βορειοδυτικά) και του Αιγάλεω (δυτικά) και του Σαρωνικού κόλπου (νότια).
Ένα από τα κύρια γεωγραφικά χαρακτηριστικά του λεκανοπεδίου της αττικής είναι πως μέσω αυτού τα όμβρια νερά (καθώς και αυτά από το λιώσιμο των χιονιών) που πέφτουν στο χώρο του λεκανοπεδίου συν τα προερχόμενα από τις πλαγιές: ανατολικού όρους Αιγάλεω, δυτικού, βόρειου και νοτιοδυτικού Υμηττού, ανατολικής και νοτιοανατολικής Πάρνηθας και δυτικής, νοτιοδυτικής και νότιας Πεντέλης, εκβάλουν στο Σαρωνικό κόλπο μέσω μιας μικρής αναλογικά ακτής πλάτους 2,5 χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται μεταξύ των λόφων της Καστέλλας και του Παλαιού Φαλήρου.
[Βεβαίως στο λεκανοπέδιο εντάσσονται ο Πειραιάς μέχρι και το Πέραμα καθώς και τα νοτιοανατολικά προάστια της Αθήνας, από το Παλαιό Φάληρο και ανατολικά μέχρι τη Βουλιαγμένη αλλά, από άποψη ροής των όμβριων νερών, μέσω αυτών των περιοχών καταλήγουνε στο Σαρωνικό κόλπο αυτά που πέφτουνε στις υπόψη περιοχές και αφενός για τις περιοχές από τον Πειραιά μέχρι το Πέραμα και τα προερχόμενα από τη νότια πλευρά του όρους Αιγάλεω αφετέρου για τις περιοχές από το Παλαιό Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη και τα προερχόμενα από τις νότιες πλευρές του Υμηττού. Το ρέμα της Πικροδάφνης (δεν φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί) είναι το σημαντικότερο ρέμα της περιοχής αυτής καθώς ξεκινώντας από διάφορα μικρότερα ρέματα, τα οποία συμβάλλουν στο νοτιοδυτικό Υμηττό, διατρέχει της περιοχές Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου και των ορίων Καλαμακίου και Παλαιού Φαλήρου για να εκβάλει στην περιοχή του Έδεμ.]
Η κατάσταση αυτή απεικονίζεται αναλυτικά στον χάρτη που ακολουθεί (προέρχεται από το διαδίκτυο και υπάρχει σε διάφορα site),
όπου καταγράφονται τα βασικότερα ρέματα και το ποτάμι του Κηφισού (ποτάμι διότι έχει μεταβαλλόμενη μεν αλλά ροή νερού όλο το χρόνο) του λεκανοπεδίου της αττικής και πώς αυτά τελικά μέσω διαδοχικών συμβολών καταλήγουνε στον Σαρωνικό, μέσω του Κηφισού ποταμού και του ρέματος του Ιλισού (συνηθίζουμε να τον αναφέρουμε ως ποτάμι, αλλά πλέον δεν έχει ροή νερού όλο το χρόνο). Στον υπόψη χάρτη κάποια από τα ρέματα που σημειώνονται ως ανοιχτά δεν είναι πλέον ανοιχτά παρά σε ελάχιστα τμήματά τους (όπως αυτό που διατρέχει την Αγία Παρασκευή και το Κάτω Χαλάνδρι προτού συμβάλλει υπόγεια με το ρέμα του Πολυδρόσου Χαλανδρίου στα όρια Φιλοθέης και Χαλανδρίου και θα μας απασχολήσει αργότερα) ενώ ανοιχτό ρέμα παράλληλα και λίγο ανατολικά του Ιλισού, μεταξύ Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης / Αμφιθέας σήμερα δεν υπάρχει. Αυτό που σημειώνεται στον χάρτη, παράλληλα της Λεωφόρου Συγγρού, πιθανόν να είναι κάποιο, σκεπασμένο ή το πιο πιθανό μπαζωμένο (σ.σ. από τα 700 και περισσότερα ρέματα που διέρρεαν το λεκανοπέδιο της αττικής μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα σήμερα έχουν απομείνει, ανοιχτά ή σκεπασμένα, λιγότερα των 70). Κάποτε από τις περιοχές της Καλλιθέας και του Βουρλοπόταμου (σήμερα περιοχή Αμφιθέας) ξεκινούσανε ρέματα που καταλήγανε στο φαληρικό δέλτα. Μεγαλύτερο εξ αυτών ήταν το ρέμα Βουρλοπόταμος ή Ξηροτάγαρος.
Στο γράφημα που ακολουθεί σημειώνονται το λεκανοπέδιο της αττικής (με κίτρινο χρώμα η λεκάνη απορροής της οποίας τα νερά τελικά καταλήγουνε στο Σαρωνικό κόλπο μέσω των Κηφισού ποταμού και Ιλισού) με τους ορεινούς όγκους που το περιβάλλουν και τα κυριότερα ρέματα και ο Κηφισός ποταμός που το διατρέχουν.
1) Ποταμός Ιλισός
2) Ποταμός Κηφισός
3) Ρέμα Ποδονίφτη
4) Ρέμα Πολυδρόσου Χαλανδρίου
5) Ποταμός Ηριδανός
6) Ρέμα Φλέβας
7) Ρέμα Κοκκιναρά
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ρέματα του λεκανοπεδίου της αττικής είναι του Πολυδρόσου Χαλανδρίου (σημειώνεται με πιο σκούρο μπλε στο προηγούμενο γράφημα) και αυτό λόγω της καταπράσινης παρεμάτιας περιοχής στην οποία έχουν φτιαχτεί πάρκα αναψυχής (με κυριότερα αυτό στη Ζωοδόχο Πηγή Μελισσίων: το Πάρκο στο σημείο συμβολής του ρέματος Πολυδρόσου Χαλανδρίου με το ρέμα Μελισσίων και αυτό στα Βριλήσσια: το Πάρκο Ρεματιάς), ανοιχτό θέατρο (το Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου) και αρκετά μονοπάτια, κατά μήκος της παραρεμάτιας περιοχής και των όχθων (όπου είναι δυνατόν) του ρέματος, μες στο πράσινο.
Σχηματίζεται από τη συμβολή διαφόρων ρεμάτων στις νότιες πλαγιές του όρους της Πεντέλης, περνάει νότια της περιοχής της Νέας Πεντέλης και από το ύψος της περιοχής της Αγίας Μαρίνας μέχρι το τέρμα της Λεωφόρου Πεντέλης σχεδόν παράλληλα αυτής, στη δυτική της πλευρά. Από το ύψος της οδού Κώστα Βάρναλη, στο Χαλάνδρι, συνεχίζει για λίγο ακόμη νοτιοδυτικά, κατόπιν στρέφεται βορειοδυτικά και στο ύψος της οδού Σολωμού, στο Χαλάνδρι, σκεπάζεται. Σε όλη αυτή τη διαδρομή που αναφέραμε τα σημεία που σκεπάζεται είναι ελάχιστα [όπως στη διασταύρωση του με την Αττική οδό ή με την οδό Ανδρέα Παπανδρέου (στα Άνω Βριλήσσια προς Μελίσσια)].
Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ αφορά το τμήμα του ρέματος Πολυδρόσου Χαλανδρίου μεταξύ των σημείων που αυτό διασταυρώνεται με τις οδούς Ανδρέα Παπανδρέου, στη Ζωοδόχο Πηγή Μελισσίων, και Κώστα Βάρναλη, στο Χαλάνδρι, και το υλικό του προέρχεται εξ ολοκλήρου από λήψεις που έγιναν από την κοίτη του ρέματος (πλην ελαχίστων περιπτώσεων για τις ανάγκες του άλμπουμ). Το ότι για παράδειγμα δεν υπάρχουν φωτογραφίες από το Θέατρο της Ρεματιάς, οφείλεται στο ότι αυτό δεν φαίνεται από το επίπεδο της κοίτης. Οι λήψεις έγιναν σε διάφορες ημέρες μες στο Μάρτη του 2016 και όχι προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά η σειρά που παρουσιάζονται δεν είναι χρονολογική αλλά σύμφωνα με την κατεύθυνση της ροής του νερού, ήτοι από το βορειότερο προς το νοτιότερο (και δυτικότερο) μέρος του.
Μάρτης 2016
Κατεβάστε το εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου