Φτάνοντας, τη Δευτέρα 13.06.2016 γύρω στις 8 παρά, στη στάση του μετρό στον Κεραμεικό αναγκάστηκα να θυμηθώ τη στάση εργασίας της ΣΤΑΣΥ μέχρι την 10.00 της μέρας εκείνης. Μη έχοντας επισκεφτεί άλλη φορά τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, αν και 54 χρόνια «δίπλα» του … , έχοντας και τη φωτογραφική μου μηχανή, το βρήκα μια καλή ευκαιρία.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού, που - και αυτό είναι άσχετο με τη δική μου αδικαιολόγητη παράλειψη - δεν έχει την επισκεψιμότητα που του αξίζει, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της σημερινής ομώνυμης συνοικίας και εφάπτεται των οδών Πειραιώς (στο ύψος του Ι.Ν. της Αγίας Τριάδας), Ερμού, Μελιδώνη, Σαλαμίνος και κτιρίων.
Αποτελείται από δύο τμήματα: τον «Έσω Κεραμεικό» (στο ανατολικό μέρος του αρχαιολογικού χώρου) και τον «Έξω Κεραμεικό» (στο δυτικό μέρος του αρχαιολογικού χώρου).
Ο «Έσω Κεραμεικός», επιλογή φωτογραφιών από τον οποίο ακολουθεί στο παρόν, αποτελείται κυρίως από τμήματα των μακρών τειχών της αρχαίας Αθήνας, το Πομπείο (όπου γινόντουσαν οι προετοιμασίες για την πομπή των Παναθηναίων) και το Δίπυλο (τη μεγαλύτερη είσοδο της αρχαίας Αθήνας από την οποία ξεκινούσε προς την πόλη η οδός των Παναθηναίων).
Ο «Έξω Κεραμεικός», επιλογή φωτογραφιών από τον οποίο θα ακολουθήσουνε στην επόμενη ανάρτηση, που βρισκόταν εκτός των μακρών τειχών, ήταν χώρος ταφής και βρίσκεται νότια και δυτικά της αρχαίας Ιεράς Οδού (του τμήματός μες στον αρχαιολογικό χώρο).
Παρατηρήσεις:
- o χάρτης από φυλλάδιο του Μουσείου.
- δεν τραβήχτηκαν φωτογραφίες από τον εσωτερικό χώρο του Μουσείου.
Σωζόμενα τμήματα των Μακρών Τειχών:
Σε πρώτο πλάνο ο Ηριδανός ποταμός και δεξιά στη φωτογραφία η Ιερά Οδός. Στο βάθος της Ιεράς Οδού βρισκότανε η Ιερά Πύλη:
Σε πρώτο πλάνο η Ιερά Οδός και δεξιά στη φωτογραφία ο Ηριδανός ποταμός . Στο βάθος ο Ι.Ν. της Αγίας Τριάδας:
Το Πομπείο:
-------------
To Δίπυλο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου