03 Αυγούστου 2017

[εικόνες από τη λίμνη Στυμφαλία, την Ακρόπολη της αρχαίας Στυμφάλου και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας 28.07.2017]

Η λίμνη Στυμφαλία βρίσκεται στο νότιο μέρος του νομού Κορινθίας, σε υψόμετρο 600 μέτρων, σ’ ένα οροπέδιο που περιβάλλεται από τα όρη Κυλλήνη ή Ζήρεια, Ολίγυρτος, Μαυροβούνι και Γαβριάς. Είναι ελώδης και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της σκεπάζεται από καλάμια κρύβοντάς την σε μια πρώτη ματιά. Η έκτασή της ποικίλει με το μέγιστό της, τα 3.500 στρέμματα, να τα φτάνει τους χειμερινούς μήνες και την Άνοιξη. Το μέγιστο βάθος της επίσης, ποικίλει από μισό, αρχές Φθινοπώρου, μέχρι τα 2,5 μέτρα, την Άνοιξη. Την περίοδο 1989-1990, λόγω της έντονης ξηρασίας είχε στεγνώσει πλήρως.
Η λίμνη Στυμφαλία αποτελεί το ενδιαίτημα του ενδημικού ψαριού "Phoxinellus Stymfalicious", το οποίο, όταν η λίμνη ξεραίνεται, επιβιώνει βυθιζόμενο μες στο παχύ στρώμα λάσπης του πυθμένα της, περιμένοντας μέχρι να επανέλθουν τα νερά της. Επίσης αποτελεί καταφύγιο αλλά και συχνά τόπο αναπαραγωγής μεταναστευτικών πουλιών.   
Μας είναι γνωστή από τη μυθολογία καθόσον σε αυτήν ο Ηρακλής παρέσυρε εκτός της βλάστησης της λίμνης και στη συνέχεια σκότωσε, με τα βέλη του, τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, πραγματοποιώντας έτσι τον έκτο από τους δώδεκα άθλους του. Προς τούτο τον βοήθησε η θεά Αθηνά, η οποία του έδωσε χάλκινα κρόταλα, σφυρηλατημένα στο εργαστήρι του Ηφαίστου. Οι Στυμφαλίδες όρνιθες ήταν ανθρωποφάγα πουλιά με χάλκινα ράμφη, νύχια και φτερά, που είχανε διωχθεί από λύκους από μια χαράδρα της περιοχής του Ορχομενού Αρκαδίας καταφεύγοντας στη λίμνη Στυμφαλία απ’ όπου απειλούσανε τους κατοίκους των παραλίμνιων οικισμών, τα κοπάδια και τις σοδειές τους.
Επί ιστορικών χρόνων στις όχθες της λίμνης Στυμφαλίας βρισκόταν η αρχαία αρκαδική πόλη Στύμφαλος. Την εποχή του σπουδαίου Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού κατασκευάστηκε υδραγωγείο συνολικού μήκους 85 χιλιομέτρων(!), το οποίο περιλάμβανε, εκτός των υδαταγωγών, υδατογέφυρες (πάνω από ρέματα και κοιλάδες) και σήραγγες. Μέσω του εν λόγω υδραγωγείου μεταφερότανε το νερό της λίμνης Στυμφαλίας στην Κόρινθο και το οποίο λειτούργησε επί τέσσερις περίπου αιώνες.






























Το μονοπάτι που οδηγεί στην Ακρόπολη της αρχαίας Στυμφάλου είναι μοναδικής ομορφιάς. Στην πρώτη φωτογραφία διακρίνεται ο Γιώργος Δαμιανός.












































Και τέλος τρεις εικόνες από το εσωτερικό του, παρακείμενου στη λίμνη, Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, στο οποίο ο επισκέπτης εκτός των εκθεμάτων έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει animation, σε τριδιάστατο χάρτη, τη γεωλογική ιστορία της περιοχής καθώς και την ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας στους αιώνες συνοδεία κατατοπιστικότατου video.



Δεν υπάρχουν σχόλια: