Το αρχοντικό της Παλαιολογίνας βρίσκεται στην πόλη των Καλαυρύτων, πολύ κοντά στο μητροπολιτικό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, στη διασταύρωση των οδών Αγίου Αλεξίου και Κομμένου.
Είναι λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, τριώροφο κτίριο 530 τ.μ., βυζαντινού ρυθμού με ολόισιες αγκωναροχτισμένες γωνιές. Διαθέτει καταχύστρα στην είσοδο, πολεμίστρες στο ισόγειο και μικρά τοξωτά ανοίγματα στα πλάγια πυργοειδή τμήματα. Ο όροφος του κεντρικού τμήματός του διαθέτει περισσότερα ανοίγματα ενώ στους κύριους χώρους υπάρχουνε τζάκια τούρκικης τεχνοτροπίας.
Το πιθανότερο είναι να χτίστηκε από το βυζαντινό πρίγκιπα Θωμά Παλαιολόγο (1409-1465) στη θέση του φράγκικου φρουρίου του Geoffroy de Tournay. Το 1440 πέρασε στην ιδιοκτησία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, αδελφού του Θωμά, ο οποίος κατόπιν το δώρισε στην Αικατερίνη Παλαιολόγου, κόρη βαρόνου της Χαλανδρίτσας και συγγενή της οικογένειας των Παλαιολόγων, η οποία το 1460 αυτοκτόνησε για να μην παραδοθεί στους Οθωμανούς όταν οι τελευταίοι κατέλαβαν τα Καλάβρυτα.
Κατόπιν, και μέχρι τον Μάρτιο του 1821 οπόταν καταλήφθηκε από τους Έλληνες επαναστάτες, εκτός από ένα σύντομο χρονικό διάστημα γύρω στα 1700 όταν τα Καλάβρυτα τα κατείχαν οι Ενετοί, είχε χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του τούρκου μπέη και βοεβόδα, διοικητή των Καλαβρύτων.
Το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, όλους αυτούς τους αιώνες, εκτός από κάποιες διαμορφώσεις που έγιναν από τους τούρκους άντεξε στο χρόνο ενώ μετά το ναζιστικό ολοκαύτωμα των Καλαυρύτων, της 13ης Δεκέμβρη 1943, φιλοξένησε σαράντα άστεγες οικογένειες καθώς και όσους είχαν προσέλθει στα Καλάβρυτα να συνδράμουν τους επιζώντες.
Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του, Βασίλης Τσαπάρας, το δώρισε στο Δήμο Καλαβρύτων με τον όρο να διατηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς. Σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος εκδηλώσεων, συνεδρίων κ.λπ. και φιλοξενεί τα γραφεία της Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου Καλαβρύτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου