Πού πρέπει να εκβάλει ένα ρέμα;
Το ερώτημα, όπως τίθεται στον τίτλο τού παρόντος, μοιάζει εύκολο. Ένα ρέμα όπως κι ένα ποτάμι δεν μπορεί παρά να εκβάλει σε μια θάλασσα, σε μια λίμνη, σ’ ένα άλλο ρέμα ή σ’ ένα ποτάμι. Μόνο σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις συμβαίνει να χάνεται στα εδάφη στο δρόμο του και αυτό σε μέρη με μεγάλων διαστάσεων ερήμους, όπως για παράδειγμα στην έρημο Καλαχάρι, στη νότιο αφρική, στην οποία, ο ποταμός Οκαβάνγκο, εκβάλει και «χάνεται» στις αμμώδεις εκτάσεις της.
Αυτή βέβαια η προφανής απάντηση ισχύει για τη φύση, ως προϊόν διαπίστωσης από παρατηρήσεις, αλλά και για τις πόλεις, ανεξάρτητα μεγέθους, ή τους οικισμούς που έφτιαξε ο άνθρωπος με την ελάχιστη απαιτούμενη λογική.
Πέρα όμως απ’ αυτά που ήδη γνωρίζουμε για την Ελλάδα, ήτοι ρέματα στην κατάντη πορεία τους, όταν δεν στενεύουν με μπάζα ή φράσσονται από μάντρες ενίοτε να μετατρέπονται σε ή διασταυρώνονται με αστικούς δρόμους ή δρόμους οικισμών με τα γνωστά πλημμυρικά φαινόμενα ακόμη και με συνήθεις βροχές, στα Μέθανα, συναντήσαμε έναν, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, εναλλακτικό πρωτότυπο τρόπο εκβολής ρέματος σε παραλιακή λεωφόρο!
Συγκεκριμένα το ρέμα που διασχίζει την πόλη των Μεθάνων εκβάλει κυριολεκτικά στην παραλιακή λεωφόρο τής πόλης όπου αφενός στο σημείο εκείνο υπάρχει περίπτερο (δεν διακρίνεται στην φωτογραφία) αφετέρου ο χώρος συνάντησης τους χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης! Είναι αλήθεια πάντως ότι λίγο προτού τού σημείου συνάντησης τού ρέματος με τη λεωφόρο υπάρχει μια, κάθετη στο ρέμα, σχάρα να κατευθύνει τα όμβρια νερά κάτω από τη λεωφόρο μέσω υπονόμου προς τη θάλασσα, αλλά σε περίπτωση καταρρακτώδους βροχής το σίγουρο είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος των νερών θα περνάει από τη λεωφόρο. Η συνήθης και αυτονόητη βέβαια πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να κατασκευάζεται μια γέφυρα για να περνάει η λεωφόρος από πάνω από την κοίτη. Ίσως μέχρι σήμερα να μην έχει συμβεί, στα Μέθανα, τέτοιας έντασης βροχή και να αρκεί η σχάρα, αλλά στο ενδεχόμενο να συμβεί μια καταρρακτώδης βροχή η απάντηση είναι να βλέπουμε αυτοκίνητα στη θάλασσα, να θρηνούμε ανθρώπους και να τα βάζουμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν είναι αν, είναι πότε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου