06 Σεπτεμβρίου 2018

[Προς το ελληνιστικών χρόνων Κάστρο στο Στανοτόπι στα Όνεια Όρη 02.09.2018]

Τα Όνεια όρη (ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρή μακρόστενη οροσειρά, μήκους 9,5 περίπου χλμ.,  μέγιστου υψόμετρου 599 μ. από τη θάλασσα (σε ορισμένα site αναφέρονται μόνον οι κορυφές Προφήτης Ηλίας 581 μ. και Οξύ 562 μ.), που εκτείνεται στη διεύθυνση ανατολής δύσης. Ανατολικά, όπου λειτουργεί λατομείο,  καταλήγει στις Κεχριές και τα Λουτρά Ωραίας Ελένης και δυτικά στο χωριό Σολομός, νοτιοανατολικά τού Ακροκορίνθου. Πρόκειται για ένα φυσικό τείχος με δύο περάσματα (δεν υπολογίζεται το παραθαλάσσιο πέρασμα Κεχριών Λουτρών Ωραίας Ελένης): Ανατολικά το Στανοτόπι  και στο μέσο του, μεταξύ των χωριών Ξυλοκέριζας και Αγίας Παρασκευής, το Μαρίτσα. Σε αυτά τα περάσματα υπάρχουν κάποια ερείπια δύο αρχαίων (ελληνιστικών χρόνων) και δύο ενετικών κάστρων – οχυρώσεων, που χτιστήκανε για να εποπτεύουν τα περάσματα καθώς και άλλων διάσπαρτων οχυρωματικών έργων.
Αναλυτικές πληροφορίες εδώ: kastra.eu.
Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τα ελάχιστα σωζόμενα διάσπαρτα δομικά υλικά των τειχών τού κάστρου ελληνιστικών χρόνων στο Στανοτόπι. Σημειώνουμε ότι στο σημείο που ο χάρτης τής wikimapia υποδεικνύει τη θέση αρχαίου πύργου δεν σώζονται ερείπια. Επίσης το ενετικό κάστρο, που βρίσκεται λίγο βορειοδυτικά του ελληνιστικού στο Στανοτόπι, βρίσκεται στα όρια και μες στο χώρο τού λατομείου, από τη λειτουργία τού οποίου έχει χαθεί μέρος του. Τέλος σε όλο το δάσος με τα νεαρά κυρίως πεύκα διακρίνονται ίχνη -εικόνα 5- από παλαιότερες πυρκαγιές. 
Η θέα υπέροχη: Προς τα Λουτρά Ωραίας Ελένης -εικόνα 1- (στον παράκτιο λόφο αριστερά βρίσκεται ανεμόμυλος), την πεδινή Κορινθία -εικόνες 3 και 6- (στο βάθος τα δυτικά Γεράνεια) και τις Κεχριές -εικόνα 8- (στο βάθος τα παράκτια χωριά τού δυτικού άκρου τού Σαρωνικού Κόλπου: Ίσθμια, Καλαμάκι και Σουσάκι, και το μεσαίο μέρος των Γερανείων).








 

Δεν υπάρχουν σχόλια: