31 Οκτωβρίου 2018

[στην Ακρόπολη τής αρχαίας Ερέτριας 26.10.2018]

Στο βόρειο άκρο της πόλης της Ερέτριας υπάρχει ο λόφος του Καστελλίου στον οποίο βρίσκονται τα ερείπια τού τείχους τής Ακρόπολης τής αρχαίας Ερέτριας. Στην κορυφή τού λόφου, μες στο χώρο τής Ακρόπολης, βρίσκονται ερείπια αρχαίου Ναού τής Αθηνάς. Η αρχαία πόλη τής Ερέτριας καταστράφηκε ολοσχερώς το 490 π.Χ. από τους Πέρσες, προτού αυτοί ηττηθούν, λίγο μετά από τους Αθηναίους, στη μάχη του Μαραθώνα και από τους Ρωμαίους το 192 π.Χ. Ο λόφος τού Καστελλίου οχυρώθηκε ήδη από τα μυκηναϊκά χρόνια ενώ τα σωζόμενα σήμερα τμήματα ανάγονται στον 4ο αι. π.Χ.
Η θέα από το λόφο προς την πόλη τής Ερέτριας, το νότιο Ευβοϊκό κόλπο και απέναντι τις ακτές τής Αττικής και της Βοιωτίας είναι υπέροχη. Αμέσως μετά το τέλος των προπόδων του λόφου διακρίνονται αρχαιολογικοί χώροι (το Γυμνάσιο, το αρχαίο Θέατρο, η δυτική Συνοικία κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία τού φωτογραφικού υλικού θα γίνει παρουσίαση όλων των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων τής Ερέτριας.


























Ο ναός της Αθηνάς

Το πλάτωμα που σχηματίζεται στην κορυφή της Ακρόπολης ανασκάφηκε συστηματικά από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή μεταξύ των ετών 1993-1995, 2006-2007 και 1014. Τα αρχαία λείψανα που είναι σήμερα ορατά είναι λιγοστά, πλην τμημάτων της κλασικής οχύρωσης και εκτεταμένης λαξευμένης επιφάνειας στο φυσικό βράχο, που δημιουργεί μια ορθογώνια επιφάνεια με προσανατολισμό δυτικά-ανατολικά πλάτους περίπου 6 μ. και μήκους 20 μ. Η μέριμνα για τη διαμόρφωση αυτής της επιφάνειας είναι αξιοσημείωτη, εφόσον σε όλο το μήκος της η κλίση του επιπέδου είναι σταθερή περίπου 3 εκ., ενώ η υψομετρική διαφορά δεν ξεπερνά τα 2 εκ. 

Η αποκάλυψη πολυάριθμων αντικειμένων αναθηματικού χαρακτήρα, που είχαν εναποτεθεί στις φυσικές κοιλότητες του πλατώματος της κορυφής, ορισμένα από τα οποία ήταν αφιερωμένα στην Αθηνά, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε αυτή την περιοχή είχε ιδρυθεί ιερό αφιερωμένο στη θεά. Η μελέτη των ευρημάτων απέδειξε μάλιστα ότι η λατρεία προς τιμή της Θεάς τελούνταν στην κορυφή της ακρόπολης από τον 7ο-6ο αι. π.Χ.

Οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως λείψανα ενός σημαντικού προϊστορικού οικισμού που κατοικήθηκε μέχρι τη 2η χιλιετία π.Χ. Τα ευαίσθητα αρχιτεκτονικά λείψανα έχουν επιχωσθεί για να προφυλαχθούν. Μοναδικό εύρημα της περιόδου αυτής είναι το μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο που σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας. 

Στα βόρεια του πλατώματος κορυφής υψώνεται ο βόρειος πύργος, ο ο υψηλότερος της οχύρωσης της πόλης. Προστέθηκε στον περίβολο σε μεταγενέστερη φάση και διαφέρει από τους υπόλοιπους σε σχήμα και κάτοψη (μέγεθος 9,8 επί 7,8 μ., με εγκάρσιες τομές). Κατασκευασμένος με ισόδομη τραπεζιόσχημη λιθοδομή, αποτελούνταν από 9-10 δόμους που έφταναν σε ύψος 4-5 μ. Χάρη στην καίρια Θέση του, ο πύργος αποτελούσε εξαιρετικό παρατηρητήριο και προστάτευε την βόρεια πρόσβαση στην ακρόπολη. Ενδέχεται να στέγαζε πολιορκητικές μηχανές, όπως μικρούς καταπέλτες.






Δεν υπάρχουν σχόλια: