31 Δεκεμβρίου 2018

[στο Ποικίλο Όρος – αρχαίο Τείχος «Δέμα» - 30.12.2018]

Εδώ όλες οι αναρτήσεις για το Ποικίλο Όρος.

Στο παρόν κινούμαστε σε μια κυκλική διαδρομή (βλέπε χάρτη από wikimapia) με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την οδού Κερασόβου, στα βόρεια τού λόφου / άλσους Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, δίπλα στο ρέμα, που κατεβαίνει από το Ποικίλο Όρος και διακρίνεται στην πρώτη φωτογραφία.
H διαδρομή, κατά μήκος δασικών δρόμων, καλύπτει απόσταση 10 περίπου χλμ. και μεταξύ  άλλων περνά από τα παλιά λατομεία «Μουσαμά» και το νοτιότερο σωζόμενο άκρο τού αρχαίου τείχους «Δέμα». Η ονομασία «Δέμα» είναι μεταγενέστερη της κατασκευής του και προήλθε από το ότι «έδενε» την Πάρνηθα (όπου βρισκόταν το βόρειο άκρο του – τα βορειότερα σωζόμενα τμήματά του βρίσκονται δίπλα στον οικισμό Γεννηματά, πάνω από τη σήραγγα «Μαύρη Ώρα» στην «Αττική Οδό») με το Ποικίλο Όρος (όπου βρισκόταν το νότιο άκρο του). Σήμερα τα περισσότερα από τα σωζόμενα τμήματα τού Τείχους «Δέμα», μήκους τουλάχιστον 3 χλμ., βρίσκονται στα όρια τού ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων. Κατασκευάστηκε, περί το 400 π.Χ., αμέσως μετά το διώξιμο των τριάκοντα τυράννων από τον Θρασύβουλο, έτσι ώστε να προφυλάσσει την αρχαία Αθήνα από τις εισβολές των πελοποννήσιων κ.λ.π. οι οποίες γινόντουσαν από το πέρασμα μεταξύ Πάρνηθας και Ποικίλου Όρους.

Σημειώνουμε τέλος ότι η παλιά παραδοσιακή ασβεστοκάμινος, φωτογραφία της οποίας είχαμε ανεβάσει και στο αφιέρωμα τής 25.11.2018, που διακρίνεται στις δύο εικόνες (τρίτη και τέταρτη από το τέλος), βρίσκεται στο σημείο (2) στο χάρτη τής wikimapia.
































Η πέτρινη κατασκευή, φωτογραφία από την οποία ακολουθεί, βρίσκεται στην κορυφογραμμή και δεν είναι ασβεστοκάμινος. Πιθανόν να είναι κάποιο πρόχειρο οχυρωματικό έργο εποχής Β' Π.Π. ή του εμφυλίου που ακολούθησε ή ταμπούρι των επαναστατημένων Ελλήνων που φτιάχτηκε και χρησιμοποιήθηκε το 1826-7.







  

Δεν υπάρχουν σχόλια: