Ο αρχαιολογικός χώρος τής Αρχαίας Σικυώνας, που βρίσκεται δίπλα στο χωριό Βασιλικό ή Αρχαία Σικυώνα, είναι ο δεύτερος σημαντικότερος στο Νομό Κορινθίας, μετά της αρχαίας Κορίνθου.
Ο υπόψη αρχαιλογικός χώρος, που περιλαμβάνει το επιβλητικό αρχαίο Θέατρο (με τις δύο μοναδικές, για αρχαίο θέατρο, καμαροσκεπείς θολωτές διόδους - εισόδους των θεατών κατευθείαν στο χώρο τών διαζωμάτων τού θεάτρου
), την υπερκείμενη τού θεάτρου Ακρόπολη, το Βουλευτήριο, το Γυμνάσιο - Παλαίστρα, τη Μακρά Στοά, το Ναό τής Λιμναίας Αρτέμιδας στην Αγορά, το Στάδιο και το Αρχαιολογικό Μουσείο (το οποίο δημιουργήθηκε το 1930, στο χώρο των διατηρημένων τμημάτων των υστερορωμαϊκών λουτρών, αφού αναστηλώθηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα από τον Α. Ορλάνδο για να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας, στις αρχές του 20ου αιώνα) ήταν κλειστός για κάποια χρόνια αλλά φέτος άνοιξε και γίνονται εργασίες συντήρησης.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος πλην του χώρου του Θεάτρου, που θα είναι μετά το πέρας των εργασιών, που προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί αρχές Ιουλίου 2019.
Στο παρόν, παρουσιάζουμε το χώρο τού Γυμνασίου - Παλαίστρας, ενώ πλήρες αφιέρωμα θα κάνουμε μετά και την επόμενη επίσκεψή μας, μετά την ολοκλήρωση τών εργασιών συντήρησης στο αρχαίο Θέατρο.
Σύμφωνα με:
- Το odysseus.culture.gr. :
Το Γυμνάσιο-Παλαίστρα που αποδίδεται στον Κλενία, τον πατέρα του Σικυώνιου στρατηγού Αράτου. Εξαιτίας της φύσης του εδάφους είναι διαμορφωμένο σε δύο επίπεδα (άνδηρα). Το οικοδόμημα στο κάτω άνδηρο χρονολογείται στα 280-270 π.X. Το οικοδόμημα του άνω ανδήρου κατασκευάστηκε στη ρωμαϊκή εποχή. Ανακατασκευάστηκε κατά τον 3ο αι. μ.X.
- Tην ενημερωτική Πινακίδα στον αρχαιολογικό χώρο:
Πολύ κοντά στις ανατολικές υπώρειες της ελληνιστικής ακρόπολης, στο χώρο της Αγοράς, ιδρύθηκε το γυμνάσιο — παλαίστρα της πόλης. Εξαιτίας της φύσης του εδάφους διαμορφώθηκε σε δύο επίπεδα (άνδηρα). Το οικοδόμημα στο κάτω άνδηρο χρονολογείται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια και πιθανόν να ταυτίζεται με το γυμνάσιο του Κλεινία, άρχοντα της Σικυώνας και πατέρα του Αράτου, το οποίο αναφέρει και ο περιηγητής Παυσανίας.
Το κάτω άνδηρο, διαστάσεων 72 Χ 36μ., περιλαμβάνει υπαίθρια κεντρική αυλή με ιωνική στοά κατά μήκος των τριών πλευρών της και μνημειακή είσοδο (πρόπυλο) στη ΒΑ γωνία του που αργότερα όμως καταργήθηκε. Στη βόρεια πλευρά του ανδήρου, έχει κατασκευαστεί ένας επιμήκης αναλημματικός τοίχος, που αποτελείται από κυφωτούς δόμους, τοποθετημένους κατά το ισοδομικό οικοδομικό σύστημα, και ο οποίος διακόπτεται από τρεις κλίμακες που οδηγούν στο άνω άνδηρο. Ανάμεσά στις κλίμακες υπάρχουν δύο κρήνες μνημειακής μορφής, του τύπου των εν παραστάσι με ορθογώνια δεξαμενή.
Το άνω άνδηρο, διαστάσεων 70 Χ 30μ., προστέθηκε στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους και περιλαμβάνει ορθογώνια αυλή με δωρική κιονοστοιχία στις τρεις πλευρές. Στη βόρεια πλευρά του στενός διάδρομος οδηγεί σε μικρό ιερό των Νυμφών, λαξευμένο στο βράχο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου