11 Οκτωβρίου 2019

[στο χώρο μιας παλιάς παραδοσιακής ασβεστοκάμινου στο Διόνυσο Αττικής 10.10.2019]

Η ευρύτερη περιοχή των βουνών τής Πεντέλης, του Διονυσοβουνίου και (δευτερευόντως) του Αγριλικίου φιλοξενούσε παλαιότερα αρκετές παλιές παραδοσιακές ασβεστοκάμινες, οι οποίες σήμερα, όσες παραμένουνε σε αναγνωρίσιμη μορφή, βρίσκονται χαμένες σε δημόσιες ή και ιδιωτικές εκτάσεις γης. Η πυκνότητα, σήμερα, και τα είδη των φυτών τής χαμηλής βλάστησης είναι τέτοια (*) που αν δεν σου πουν ή ξέρεις που βρίσκονται το πιο πιθανό είναι: αν περάσεις δίπλα τους να μην τις αντιληφθείς.
(*) [Ιδίως μετά τις φωτιές των τελευταίων 40-50 χρόνων που κατάστρεψαν, πλην ελαχίστων τμημάτων τους, τα πευκοδάση (μέρος των οποίων πάντως αρχίζει κατά τόπους να αναπτύσσεται εκ νέου) που καλύπτανε σχεδόν στο σύνολό τους τα ανωτέρω βουνά].
Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από μια παλιά παραδοσιακή ασβεστοκάμινο, που βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, μεταξύ του Δ.Δ. Διονύσου και του χώρου των λατομείων Ραπεντώσας.
Παρένθεση: εδώ αξίζει ίσως να αναφέρουμε ότι το τοπωνύμιο Ραπεντώσα είναι αρβανίτικο και σημαίνει: ο τόπος των γουρουνιών ή ο τόπος των πλατανιών (σ.σ. βεβαίως ελάχιστα πια πλατάνια επιζήσανε των φωτιών τις τελευταίες δεκαετίες αλλά τα αγριογούρουνα επανήλθαν!).
Πηγές: Τοπωνυμικά της Αττικής (έντυπο βιβλίο)Πεντέλη - τρίτος τόμος (σελ. 41) και  odosdionysou.blogspot.com.
Για να βρεθούμε στο χώρο τής παλιάς παραδοσιακής ασβεστοκάμινου ακολουθούμε το χωματόδρομο και κατά τόπους μονοπάτι, στο τέλος τής οδού Παπαδιαμάντη στο Διόνυσο προς τα ανατολικά (σημειώνεται με κόκκινο στο χάρτη από τη wikimapia). Η διαδρομή είναι περί τα 630 μ. και μέρος της πιθανόν περνάει ή βρίσκεται στα όρια τής έκτασης των εγκαταστάσεων τού Λατομείου Ραπεντώσας αν και μεταξύ του μονοπατιού και των εγκαταστάσεων των λατομείων υπάρχει ρέμα.












Δεν υπάρχουν σχόλια: