Ο Υμηττός ήταν το πρώτο βουνό, το πλησιέστερο εξάλλου, στο οποίο οι κάτοικοι τού λεκανοπεδίου τής Αθήνας κατασκεύασαν υδραγωγεία για τη μεταφορά νερού στην πόλη τής Αθήνας. Πιο γνωστό είναι το υδραγωγείο τού Πεισίστρατου, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται περί το 540 π.Χ. και για πολλές δεκαετίες στη συνέχεια επεκτεινόταν. Το υδραγωγείο τού Πεισίστρατου μετέφερε νερό από τις δυτικές πλαγιές τού Υμηττού στην αρχαία Αθήνα. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει τμήματά του μεταξύ των οποίων αυτά που εκτίθενται στους σταθμούς τού ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα και τον Ευαγγελισμό.
Άλλα λιγότερο γνωστά υδραγωγεία κατασκευαστήκανε στις ανατολικές πλαγιές τού Υμηττού, όπως της Χαλιδούς (βρίσκεται κοντά στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Χαλιδούς στα όρια των δήμων Παιανίας και Κορωπίου) και του Τοχίου (βρίσκεται βορειοδυτικά τής πόλης τού Κορωπίου) για να μεταφέρουνε νερό στις περιοχές των Μεσογείων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό της Χαλιδούς επισκευάστηκε το 1939 και λειτούργησε για μερικά χρόνια.
Πέρα από τα ανωτέρω αρχαία υδραγωγεία στον Υμηττό είχανε κατασκευαστεί πηγάδια (κυρίως στις ανατολικές πλαγιές και πρόποδες του) και κρήνες (κυρίως στις βορειοδυτικές πλαγιές και πρόποδες του).
Στο παρόν παρουσιάζουμε πέντε κρήνες, των νεότερων χρόνων, στις δυτικές πλαγιές τού Υμηττού, από τον Καρέα μέχρι την Αγ. Παρασκευή,
[στο χάρτη που ακολουθεί, από τη Wikimapia, σημειώνεται η διαδρομή, πήγαιν' έλα, σε δρόμους, δασικούς χωματόδρομους και μονοπάτια, που ακολουθήσαμε το πρωινό τής 05.01.2020, όπου με μπλε κουκίδες σημειώνονται οι κρήνες (πλην του Καρέα)
]
εκ των οποίων σήμερα λειτουργούν αδιάλειπτα οι δύο, στη Μονή Καισαριανής και στην Καλοπούλα, αλλά το νερό που παρέχουνε δεν είναι πόσιμο.
Στον Καρέα (στη λεωφόρο Καρέα):
Στην Ι.Μ. Καισαριανής με την χαρακτηριστική μαρμάρινη κρήνη σε σχήμα κεφαλής κριαριού:
Στην Καλοπούλα (στον προαύλιο χώρο τού αναψυκτηρίου):
Στις παρυφές τού Κορακοβουνίου, στη θέση 37°59'04''Ν 23°49'17''Ε. Βρίσκεται κοντά στο δασικό χωματόδρομο, στα 950 περίπου μ. από το σημείο που αυτός ξεκινά / διασταυρώνεται με το δρόμο / προέκταση τής οδού Αναστάσεως (ο οποίος οδηγεί στην κορυφή τού Υμηττού, στο ύψος τού νεκροταφείου Παπάγου, και διατρέχει το βορειοδυτικό, βόρειο και βορειοανατολικό Υμηττό, μέχρις του σημείου, στην περιοχή των Γλυκών Νερών, που συναντιέται με τον άλλο δασικό χωματόδρομο, ο οποίος επίσης διατρέχει το βορειοδυτικό, βόρειο και βορειοανατολικό Υμηττό αλλά σε χαμηλότερο υψόμετρο). Η θέση είναι σχετικά δυσπρόσιτη διότι δεν υπάρχει μονοπάτι προς την κρήνη. Είναι αναμφίβολα η παλαιότερη αλλά δεν βρήκαμε κάποια στοιχεία που να αναφέρουνε πότε κατασκευάστηκε:
Στην Αγία Παρασκευή, στο μονοπάτι 12 μεταξύ των εγκαταστάσεων τού Δημόκριτου και του κολεγίου Pierce, ανατολικά τού Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου