Στη διασταύρωση των οδών Αραπάκη και Ιατρίδου, στην Καλλιθέα, βρίσκεται ένα νεοκλασικό κτίριο πλήρως εγκαταλελειμμένο, όπου μάλιστα. τους τελευταίους μήνες, γκρεμίστηκε τμήμα τού τοίχους τής περίφραξης τού οικοπέδου, εντός του οποίου βρίσκεται, καθώς και η πόρτα εισόδου στο ισόγειο τού κτιρίου, από την πλευρά τής Ιατρίδου (κάτω από την πέτρινη σκάλα στις πρώτη και δεύτερη εικόνα), με αποτέλεσμα ο χώρος να έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο και τελείως ακατάλληλο τόπο μόνιμης ή περιστασιακής διαμονής ανθρώπων. Επίσης εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ανακηρυχτεί διατηρητέο.
Για την ιστορία τού εν λόγω κτιρίου, μεταφέρω αυτούσια δύο αποσπάσματα, στα οποία παρουσιάζονται διαφοροποιημένες εκδοχές για την κατασκευή του (έχουν σημειωθεί με έντονη γραμματοσειρά).
Η πρώτη εκδοχή βρίσκεται στο βιβλίο «Καλλιθέα, όψεις της ιστορίας του δήμου και της πόλης», Αθήνα, 2006, Ελληνικές Εκδόσεις και Δήμος Καλλιθέας, το οποίο αρχικά κυκλοφόρησε έντυπα, μετά ως ηλεκτρονικό βιβλίο pdf, με ελεύθερη πρόσβαση και κατέβασμα, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Καλλιθέας και τώρα μέσω του academia.edu.
O ΟΙΚΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ιδρύθηκε στην Καλλιθέα το 1906. Η ιδέα για τη θεμελίωση ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος για την προστασία και την εκπαίδευση των τυφλών ανήκε στον συγγραφέα Δημήτριο Βικέλα (1835-1908) και τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη (1859-1951). Η διεύθυνση του Οίκου Τυφλών ανατέθηκε στην Ειρήνη Λασκαρίδου (1882-1958), μικρότερη κόρη του Λασκάρεως Λασκαρίδη, που είχε κάνει σπουδές τυφλολογίας σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Αρχικά, ο Οίκος Τυφλών στεγάστηκε στην οικία της Ε. Λασκαρίδου. Ένα χρόνο αργότερα οι αδελφοί Ανανίας και Ραφαήλ Άμπετ προσέφεραν κληροδότημα με στόχο την ανέγερση κτηρίου για να στεγάσει το ίδρυμα. Έτσι, το 1910 ξεκίνησε η οικοδόμηση του εντυπωσιακού Αμπέτειου Μελάθρου επί της σημερινής λεωφόρου Βενιζέλου. Οι αδελφοί Άμπετ ήταν Σύριοι έμποροι και τραπεζίτες εγκατεστημένοι στην Αίγυπτο, οι οποίοι απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα. Εκτός από τον Οίκο Τυφλών χρηματοδότησαν και την Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου. Ο Οίκος Τυφλών Καλλιθέας, που το 1979 έγινε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και μετονομάστηκε σε Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), στεγάζεται ακόμη στο Αμπέτειο Μέλαθρο.
Το 1922 χτίστηκε και ξενώνας για τη φιλοξενία τυφλών παιδιών απέναντι από το κυρίως κτήριο. Πρόκειται για κτίσμα εντυπωσιακών διαστάσεων και αρχιτεκτονικής, σχεδιασμένο από τον Α. Βάλβη, στη συμβολή των οδών Περικλέους και Μεταμορφώσεως.
Τρία χρόνια αργότερα οι αδελφοί Νικολόπουλοι προσέφεραν χρήματα για την ανέγερση οικοτροφείου για τυφλά παιδιά. Έτσι οικοδομήθηκε το Νικολοπούλειο Ορφανοτροφείο στη συμβολή των οδών Αραπάκη και Ιατρίδου.
Η δεύτερη εκδοχή από το eoty.gr.
Το 1924 δωρίστηκε από το Σπύρο Νικολόπουλο ομογενή από την Αγγλία, στη μνήμη του αδερφού του, 300 μέτρα δίπλα από τη Σχολή, ένα κτήμα όπου και χτίστηκε το «Νικολοπούλειο Ίδρυμα», το δεύτερο ιδιόκτητο κτίριο του Οίκου Τυφλών. Εκεί στην αρχή εγκαινιάστηκε η «Νικολοπούλειος Επαγγελματική Σχολή» και κατόπιν εγκαταστάθηκε στον ίδιο χώρο το «Νικολοπούλειο Οικοτροφείο» για εφήβους, μαζί με τα επαγγελματικά εργαστήρια των αγοριών, όπου φιλοξενούνταν αγόρια ηλικίας άνω των 12 ετών εφόσον είχαν αποφοιτήσει από το δημοτικό του Οίκου Τυφλών. Οι μαθητές μόνοι τους μετακινούνταν από το ένα κτίριο στο άλλο στην αρχή με τη βοήθεια ενός μερικώς βλέποντα.
Το 1926 στο Νικολοπούλειο ίδρυμα αριθμούνται 9 μαθητές και το 1927 αυξάνονται κατά 13, δηλαδή σύνολο 22 τρόφιμοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου