Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τα ελληνιστικής εποχής οχυρωματικά έργα, στην κορυφογραμμή των Ονείων Ορέων, τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν του περάσματος Μαρίτσα.
Οι θέσεις τους, όπως και όλων των οχυρωματικών έργων και / ή και φρουρίων είτε των ελληνιστικών χρόνων είτε ενετικών, έχουνε σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων.
Για να φτάσουμε στα ερείπια των οχυρωματικών έργων ξεκινήσαμε πεζή από τον δασικό χωματόδρομο, που έρχεται από το χωριό Γαλατάκι, από το σημείο μέχρι το οποίο μπορούσαμε να κινηθούμε με συμβατικό ΙΧ. Εναλλακτικά ο ορεινός πεζοπόρος μπορεί να ακολουθήσει το μονοπάτι που διατρέχει όλη την κορυφογραμμή από τα ανατολικά όρια, τον οικισμό Siemens στα Λουτρά Ωραίας Ελένης, μέχρι τα δυτικά όρια των Ονείων Ορέων, κοντά στο χωριό Σολωμός . Η διαδρομή μέχρι πέρσι γινότανε σε ένα καταπράσινο πευκόφυτο δάσος. Το παρήγορο είναι πως μόλις ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό εμπρησμό και ήδη μικρά πευκάκια λίγων πόντων ύψους αρχίζουνε να φύονται μες στις καμένες εκτάσεις.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα οχυρωματικά έργα στα Όνεια Όρη δεν συνδέονται με κάποιο ιστορικό γεγονός. Κατασκευαστήκανε για να εποπτεύουνε τα εν δυνάμει περάσματα μέσω των οποίων εισβολείς προς την Πελοπόννησο, από βόρεια, θα μπορούσανε να παρακάμψουνε τις κύριες διόδους όπως το πέρασμα μεταξύ Ακροκόρινθου και Ονείων Ορέων, από το οποίο σήμερα περνάνε οι εθνικοί δρόμοι από την ανατολική πεδινή Κορινθία προς Άργος, Τρίπολη κ.λπ.
Τα δυτικά στη θέση 37°52’14’’N 22°57’23’’E.
Τα ανατολικά στη θέση 37°52’13’’N 22°58’02’’E.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου