28 Απριλίου 2022

[στην Πεντέλη, 24.04.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τη διαδρομή, η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων, την οποία ακολουθήσαμε το πρωινό τής 24ης Απρίλη 2022.




































Αρχικά πήραμε το δασικό χωματόδρομο, ο οποίος ξεκινά δίπλα και βόρεια τού χώρου τού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, διατρέχει τις πλαγιές μιας ρεματιάς, περνά από το χώρο ενός παλιού λατομείου πέτρας που βρίσκεται στα ανάντη τού ρέματος [το οποίο νοτιότερα ενώνεται με ένα ρέμα, το οποίο κατεβαίνει την Πεντέλη λίγο ανατολικότερα, και συνεχίζοντας πλέον ως ένα ενώνονται, σκεπασμένα, λίγο βορειότερα τής Αττικής Οδού, με ένα ρέμα που ξεκινά από την Ανθούσα και αποτελούνε τον δυτικότερο κλάδο τού ρέματος Πικερμίου (του οποίου ρέματος Πικερμίου η σημαντικότερη συνιστώσα είναι το ρέμα / ποτάμι Βαλανάρη)].
Φτάνοντας στο νοτιότερο σημείο τού δασικού χωματόδρομου, εκεί που συνεχίζοντας ανατολικά στρέφεται βόρεια, τον αφήσαμε ακολουθώντας προς τα βόρεια το μονοπάτι πάνω στον υδροκρίτη μεταξύ των δύο αρχικών ρεμάτων, που είδαμε νωρίτερα, μέχρι που το μονοπάτι αυτό καταλήγει σε δασικό χωματόδρομο. Από εκεί κατεβήκαμε την πλαγιά μέχρι το παλιό λατομείο και επιστρέψαμε.

Ακολουθούν εικόνες από:

Ερείπια κτισμάτων στο χώρο του λατομείου.



















Μια πέτρα με εντυπωσιακού σχήματος φυσική διάβρωση!























Ένα (από τα πολλά) θλιβερό ίχνος από το δάσος που κάηκε και σταδιακά επανέρχεται.























Την κοίτη τής ρεματιάς, που κατεβάζει νερό. Μάλιστα σε νερολακκούβες / μικρές λιμνούλες που σχηματίζονται βλέπουμε γυρίνους, κάτι που σημαίνει ότι η ρεματιά αυτή θα τροφοδοτείται και από πηγή κατεβάζοντας νερό, έστω και λίγο, αν όχι 12 μήνες το χρόνο, στο μεγαλύτερο μέρος τού χρόνου. 



Ένα υπέροχο φυτό!


















Τον υδροκρίτη που ανεβήκαμε επιστρέφοντας.



















Τέλος στο βίντεο που ακολουθεί διακρίνεται όλο το ανάντη τής ρεματιάς από τα δυτικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: