Παλαιότερα, πριν επτά (7) περίπου χρόνια, είχαμε παρουσιάσει κάποιες αποσπασματικές εικόνες από το κάστρο τού Ακροκορίνθου.
Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από δύο σημεία από τα οποία δεν είχαμε περιλάβει τότε εικόνες και συγκεκριμένα από την περίφημη Κρήνη Άνω Πειρήνης και το χώρο τού αρχαίου Ιερού / Ναού τής θεάς Αφροδίτης, στην κορυφή τού Ακροκορίνθου.
Οι εικόνες δεν παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά.
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε (ενδεικτική και μόνο στα μονοπάτια τού Ακροκορίνθου) έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
ΚΡΗΝΗ ΑΝΩ ΠΕΙΡΗΝΗΣ
(να σημειώσουμε πως με το όνομα Πειρήνη υπάρχει και άλλη κρήνη, χαμηλότερα, μες στην αρχαία πόλη τής Κορίνθου και σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο, χωρίς δυνατότητα προσέγγισης για τον επισκέπτη)
Δίπλα στην αρχαία κρήνη τής Ανω Πειρήνης, η σημερινή εικόνα της οποίας διαμορφώθηκε επί ενετοκρατίας και έχει πηγαίο νερό, υπάρχουνε τα ερείπια ενετικού στρατώνα.
Για την ιστορία τού ονόματός της διαβάζουμε στο archaiologia.gr/blog.
Κρήνη της Άνω Πειρήνης Ακροκόρινθος
Μύθος πρώτος:
Ο Ασωπός δημιούργησε την κρήνη στον Ακροκόρινθο, ως αντάλλαγμα της πληροφορίας που έδωσε ο Σίσυφος, για την αρπαγή από το Δία της κόρης του Αίγινας.
Μύθος δεύτερος:
Ο Πήγασος δημιούργησε την κρήνη στον Ακροκόρινθο, μ΄ ένα δυνατό κτύπημα της οπλής του.
Μύθος τρίτος:
Η Πειρήνη ήταν κόρη του Ασωπού. Η Πειρήνη έκανε δύο παιδιά με τον Ποσειδώνα, το Λέχη και τον Κεγχρία, που έδωσαν τα ονόματά τους στους δύο λιμένες της Αρχαίας Κορίνθου. Η Άρτεμη σκότωσε άθελά της τον Κεγχρία στο κυνήγι. Η Πειρήνη έκλαψε πολύ για το χαμό του γιου της και από τα δάκρυά της δημιουργήθηκε η κρήνη. Η κρήνη βρίσκεται νότια του ναού της Αφροδίτης στον Ακροκόρινθο (Ηρόδοτος, V-52).
Ακολουθούν εικόνες από την αρχαία κρήνη:
ΑΡΧΑΙΟ ΙΕΡΟ / ΝΑΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ.
Όπως αναφέραμε βρίσκεται στην κορυφή τού λόφου τού Ακροκορίνθου, δίπλα σε μεταγενέστερα ερείπια φρυκτωρίας των βυζαντινών χρόνων και ταφικού μνημείου οθωμανικής περιόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου