20 Ιουνίου 2023

[στο Γλυπτό Θέατρο Αιξωνής, 18.06.2023]

Στο ύψος τής οδού Ύδρας 11, στην Αιξωνή Γλυφάδας (σ.σ. Αιξωνή ήταν το αρχαίο όνομα πολύ ευρύτερης περιοχής, στις νότιες παρυφές τού Υμηττού, από τη σημερινή συνοικία στο νοτιοανατολικό άκρο τής Γλυφάδας) βρίσκεται παροπλισμένο, ευτυχώς όχι και εγκαταλελειμμένο, ένα πολύ όμορφο, με πολύ ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος, ανοιχτό θέατρο: Το «Γλυπτό Θέατρο Αιξωνής».
Κατασκευάστηκε σε σχέδια τής Νέλλας Γκόλαντα, γλύπτριας πολεοδομικού τοπίου, την περίοδο 1984-1992, στο πλαίσιο τής τότε αναβάθμισης παλιών χώρων λατομείων (αρχαίων και νεότερων) στο νότιο Υμηττό.


















 
Μια πιο προσεκτική ματιά στον περιβάλλοντα χώρο όμως, προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον επρόκειτο για αρχαίο λατομείο πέτρας. Για μάρμαρο ούτε λόγος. Επιπλέον όπως διαβάζουμε στο προηγούμενο site, αλλά πιο αναλυτικά στο bovary.gr, μάλλον ο χώρος στον οποίο κατασκευάστηκε το «Γλυπτό Θέατρο Αιξωνής» δεν είναι υπολειμματικός χώρος παλιού λατομείου, αλλά χώρος αρχαίου θεάτρου (από το οποίο δεν έχουνε σωθεί μέλη), στο οποίο μάλιστα (σύμφωνα με αρχαία πλάκα που έφεραν στο φως ανασκαφές στις αρχές τού 19ου μ.Χ. αι.) είχε διδάξει ο μέγιστος τραγωδός Σοφοκλής τις πρώτες του τραγωδίες.

Δεν ξέρω γιατί αυτή η σημαντική πληροφορία δεν αναφέρεται στην πινακίδα (βλέπε 1η εικόνα ανωτέρω). Το μόνο που μπορώ να εικάσω είναι πως μόνο ως παλιό λατομείο θα εντασσότανε στο τότε πρόγραμμα αναβάθμισης παλιών λατομείων στο νότιο Υμηττό.  


























Δεν υπάρχουν σχόλια: