09 Δεκεμβρίου 2015

Εικόνες από το 'παλιό' Νέο Φάληρο.






















(1) Νέο Φάληρο
(2) Βιομηχανική περιοχή Νέου Φαλήρου
(3) πρώην ΑΗΣ ΔΕΗ Νέου Φαλήρου
(4) Γήπεδο Καραϊσκάκη
(5) ΣΕΦ
(6) Ολυμπιακό Πάρκο Νέου Φαλήρου
(7) Άλσος Προφήτη Ηλία Καστέλλας
(8) Μικρολίμανο
(9) Λιμάνι Ζέας
(10) Παλαιό Φάληρο
(11) Μοσχάτο
(12) Καλλιθέα
(13) Ιλισός ποταμός
(14) Λεωφόροι Ποσειδώνος και Λεωφόρος Εθνάρχου Μακαρίου
(15) Οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης
(16) Σιδηροδρομική γραμμή ΗΣΑΠ και οδοί Θεσσαλονίκης και Δαβάκη-Πίνδου / Ζαΐμη
(17) Λεωφόρος Αθηνών Πειραιώς
(18) Οδός Ομηρίδου Σκυλίτση
(19) Οδός Τζαβέλα
(20) Λεωφόρος Γρηγορίου Λαμπράκη
(21)  Σιδηροδρομική γραμμή ΗΣΑΠ και οδός Μικράς Ασίας
(22) Λεωφόρος Κηφισού / Κηφισός ποταμός
(23) Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου (Θησέως)
(24) Οδός Κανελλόπουλου
(25) ΕΛΑΙΣ
(26) Λεωφόρος Καραολή και Δημητρίου
(27) Μαρίνα Νέου Φαλήρου
(28) Εκβολές Κηφισού
(29) Ιερός Ναός Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης
(30) Ακτή Δηλαβέρη
(31) Σταθμός ΗΣΑΠ Νέου Φαλήρου

Το Νέο Φάληρο βρίσκεται δυτικά του Κηφισού και νότια της λεωφόρου Αθηνών Πειραιώς μέχρι τις ακτές του φαληρικού όρμου. Δυτικά, σύμφωνα με τη wikimapia, το όριο της κατοικήσιμης περιοχής είναι η λεωφόρος Καραολή και Δημητρίου. Μεταξύ της λεωφόρου Αθηνών Πειραιώς και της οδού Κανελλόπουλου (με μια μικρή επέκταση νότια της οδού Κανελλόπουλου στο δυτικό της άκρο) βρίσκεται η βιομηχανική περιοχή του Νέου Φαλήρου˙ στο τρίγωνο Κηφισού, σιδηροδρομικής γραμμής ΗΣΑΠ και οδού Σολωμού βρίσκεται ο ιστορικός ΑΗΣ Νέου Φαλήρου της ΔΕΗ. Δυτικά της λεωφόρου Καραολή και Δημητρίου, νοτιοανατολικά των πρώην: εργοστασιακού συγκροτήματος της ΧΡΩΠΕΙ και του εργοστασίου ΗΒΗ και ανατολικά της Ακτής Δηλαβέρη και του ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης (που το χωρίζουν από την Καστέλλα) βρίσκεται το Ολυμπιακό πάρκο Νέου Φαλήρου, στο οποίο περιλαμβάνονται: το Γήπεδο Καραϊσκάκη, το ΣΕΦ, διάφοροι χώροι άθλησης και αναψυχής, ο σιδηροδρομικός σταθμός ΗΣΑΠ του Νέου Φαλήρου μπροστά στον οποίο βρίσκονται ο τύμβος και το μνημείο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα τη νύχτα της 22ας προς την 23η Απριλίου 1827 στην περιοχή σε μάχη με τους τούρκους, η μαρίνα Νέου Φαλήρου, οι εκβολές του Κηφισού κλπ.
Στη νεότερη ιστορία πρωτοκατοικήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Γιαννόπουλο, προς τιμήν του οποίου υπάρχει και ομώνυμος δρόμος. Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Νέου Φαλήρου εγκαινιάστηκε το 1882. Το 1891 κατασκευάστηκε η εξέδρα «περιπάτου και αναψυχής» υπεράνω των νερών του φαληρικού όρμου (ένα άχρηστο πολυδάπανο έργο «βιτρίνας» της εποχής) ενώ για τις ανάγκες των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 κατασκευάστηκε το 1895 ποδηλατοδρόμιο.
Το 1903, εγκαινιάστηκε το περίφημο ξενοδοχείο «Ακταίον», σε σχέδιο των Τσίλερ και Καραθανασόπουλου, σύμφωνα με τα πρότυπα των πολυτελών ξενοδοχείων «Palace» των ευρωπαϊκών λουτροπόλεων. Λειτούργησε μέχρι τις αρχές του Β'ΠΠ οπότε κι εγκαταλείφθηκε ενώ γκρεμίστηκε, μαζί με αρκετά ακόμη ιστορικά κτίρια του Πειραιά, επί χούντας από τον δήμαρχο Πειραιά Αριστείδη Σκυλίτση.  
Στις αρχές του 20ου αιώνα κατασκευάστηκε ο ΑΗΣ Νέου Φαλήρου (ξεκίνησε το 1906, τροφοδοτώντας με ρεύμα το τρένο Αθηνών Πειραιώς, και διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του το 1972).
Η περιοχή του Νέου Φαλήρου από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι το μεσοπόλεμο γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη και είχε καθιερωθεί ως κοσμικό κέντρο ανθρώπων της αστικής τάξης ενώ στην περιοχή κτίστηκαν πολλές βίλες.
Αποσχίστηκε από το Δήμο Πειραιά το 1925 δημιουργώντας την ανεξάρτητη κοινότητα του Νέου Φαλήρου. Το 1946 έγινε Δήμος ενώ το 1968 ενσωματώθηκε και πάλι στο Δήμο Πειραιά. Σήμερα στην περιοχή που κατοικείται βρίσκονται κυρίως πολυκατοικίες που χτιστήκανε τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι φωτογραφίες του άλμπουμ, εστιασμένου στα παλαιά κτίσματα, προέρχονται από: την κατοικήσιμη και τη βιομηχανική περιοχή του Νέου Φαλήρου και τραβήχτηκαν, εκτός όπου αναφέρεται διαφορετικά, τις 5 και 6 Δεκέμβρη 2015.

Ενδεικτικά:




























Δεν υπάρχουν σχόλια: