13 Μαΐου 2017

[Πάρκο Δρακόπουλου 11.05.2017]

Αρχές δεκαετίας του 1920 τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Αθηνόδωρος Δρακόπουλος αγοράζουνε το χώρο του σημερινού πάρκου, εμβαδού εννέα (9) στρεμμάτων, επί της οδού Πατησίων 356-358, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των οδών Πατησίων, Ηρακλείου και Λάμπρου Πορφύρα ενώ νότια συνορεύει (σήμερα) με πολυκατοικίες που έχουν είσοδο επί της οδού Λασκαράτου, καθώς και το σε λειτουργία εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Βεζανή (που είχε κατασκευαστεί και λειτουργούσε από το 1882). Τα αδέλφια Δρακόπουλοι, μες στο χώρο του σημερινού πάρκου και τότε εργοστασίου, κατασκευάσανε μία πολυτελή βίλα για κατοικία τους και δύο ακόμη βοηθητικά κτίρια. 
Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας κλείνει. 
Το 1977 πεθαίνει, σε βαθιά γεράματα, ο Αθηνόδωρος Δρακόπουλος έχοντας αφήσει ως κληροδότημα τον χώρο του σημερινού πάρκου με το εγκαταλελειμμένο πλέον εργοστάσιο και τα υπόλοιπα κτίρια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Το 1983 με το ΠΔ 573/83 ο χώρος του πάρκου χαρακτηρίζεται ως χώρος πρασίνου και τα κτίρια διατηρητέα.
Το 1991 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός πετυχαίνει να αποχαρακτηριστούν από διατηρητέα τα κτίρια του πάρκου. 
Την περίοδο 1995-1998 στη βίλα εγκαθίσταται κέντρο περίθαλψης ασθενών με AIDS.
Κατόπιν εγκαταλείπεται και λεηλατείται.
Το 2003, επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, ακυρώνεται ο χαρακτηρισμός του πάρκου ως χώρος πρασίνου και το 2004 εγκρίνεται με υπουργική απόφαση ο ανωτέρω αποχαρακτηρισμός. 
Το 2007 ξεσπά πυρκαγιά «αγνώστου αιτίας», που καταστρέφει τη βίλα και το ένα κτίριο.  
Τον Ιούλιο του 2009 επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη, το οποίο προέβλεπε το κτίσιμο μες στο χώρο του πάρκου δύο κτιρίων συνολικού εμβαδού 9.000 τ.μ.
Στις 14 Αυγούστου 2009, παραμονή δεκαπενταύγουστου, με μια αιφνιδιαστική ενέργεια των «αρχών» κατεδαφίζεται το εργοστάσιο.
Έκτοτε, και παρά τις ανά καιρούς, και πάντα «αγνώστου αιτίας», φωτιές που έχουν ξεσπάσει μες στο χώρο του πάρκου και τα εναπομείναντα κτίρια οι κάτοικοι έχουν καταφέρει να περιφρουρήσουνε τον εγκαταλελειμμένο από το δήμο χώρο πρασίνου ενώ έχουνε προβεί και σε δενδροφυτεύσεις.
Εδώ το blog των κατοίκων.   









 (στο χώρο αυτό, στο νότιο μέρος του πάρκου, βρισκότανε το εργοστάσιο που γκρεμίστηκε στις 14 Αυγούστου 2009)







Δεν υπάρχουν σχόλια: