11 Οκτωβρίου 2017

[Ρωμαϊκό ταφικό μνημείο στην Κηφισιά 08.10.2017]

Μια διαδρομή με ποδήλατο, ιδανική, κατά το γράφοντα, για ηλιόλουστο πρωινό Κυριακής, και ιδίως αν σκεφτούμε ότι οι λεωφόροι ταχείας κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο της Αθήνας είναι μη φιλικοί (πρακτικά εχθρικοί) για ποδήλατο, είναι αυτή από την Καλλιθέα (εν προκειμένω τους Άγιους Πάντες), που μέσω: του ποδηλατόδρομου της οδού Θεσσαλονίκης στα Κάτω Πετράλωνα, του Σταθμού Μετρό στον Κεραμεικό, της παρόδου Κωνσταντινουπόλεως (ανατολικά και παράλληλα στη γραμμή του προαστιακού Πειραιά Αθήνας), του Σ.Σ. ΟΣΕ Αθηνών (στη συνοικία Λαρίσης), της πλατείας Αττικής, των οδών Παρασίου, Δεριγνύ, 3ης Σεπτεμβρίου, Πατησίων, του κτήματος Δρακόπουλου, της λεωφόρου Ηρακλείου, της οδού Γρηγόρη Λαμπράκη στη Λυκόβρυση, της λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου στη Λυκόβρυση, της οδού Αχαρνών στην Κάτω Κηφισιά, του Σ.Σ. ΗΣΑΠ Κηφισιάς, του πάρκου της Κηφισιάς, των οδών Κασσαβέτη (στον Άγιο Δημήτριο Κηφισιάς), Λεβίδου και Κολοκοτρώνη (στο Κεφαλάρι Κηφισιάς), του πάρκου Κεφαλαρίου, της οδού Χαριλάου Τρικούπη στο Κεφαλάρι Κηφισιάς, της οδού Κοκκιναρά, καταλήγει στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Κοκκιναρά. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή [που διατρέχει κεντρικά από νοτια-νοτιοδυτικά προς βόρεια-βορειοανατολικά όλο το λεκανοπέδιο της Αθήνας, μήκους 21,5 περίπου χιλιομέτρων. Ξεκινάει από τα 26 μ. υψόμετρο και καταλήγει στα 375 μ. υψόμετρο. Είναι διάρκειας 1 ώρας και σαράντα λεπτών έως 2 ωρών, ανάλογα με τον αέρα και τη διάθεση της στιγμής, για κάποιον μη αθλητή, αλλά χρήστη του ποδήλατου, το οποίο απαραίτητα θα πρέπει να έχει ταχύτητες και στο πετάλι αλλιώς οι ανηφόρες, στο Νέο Ηράκλειο και την Κηφισιά γίνονται πολύ κουραστικές] στην οποία ο ποδηλάτης θα συναντήσει πολύ σημαντικά κτίρια (ενίοτε ερείπια) της πρόσφατης και όχι μόνο ιστορίας του λεκανεπεδίου της Αθήνας, κάποια των οποίων μάλλον περνούν απαρατήρητα.
Εν προκειμένω, ακριβώς απέναντι από το πάρκο της Κηφισιάς, στη διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Κασσαβέτη, υπάρχει ένα κτίριο (βλέπε τις πρώτες δύο από τις φωτογραφίες που ακολουθούν), το οποίο με μια πρώτη ματιά, λόγω των διάσπαρτων ρύπων με μπογιές στο εξωτερικό του μέρος, των βρώμικων τζαμιών και των διαφημιστικών κ.λπ. αφισών που έχουν κολληθεί σε αυτά, μοιάζει με επί μακρό χρονικό διάστημα ξενοίκιαστο επαγγελματικό χώρο. Κι όμως! Όπως μαρτυρά η πινακίδα στο πεζοδρόμιο, μες στο κτίριο υπάρχει ένα ρωμαϊκής εποχής ταφικό μνημείο, το οποίο μάλιστα είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Κηφισιάς. Εικόνα ντροπής βέβαια ...
Το εν λόγω πάντως μαρμάρινο ρωμαϊκό ταφικό μνημείο, σύμφωνα με πληροφορίες από odysseus.culture.gr, ανακαλύφτηκε το 1866, είναι σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής του 2ου αι. μ.Χ. Ήταν σε ένα τετράγωνο ημιυπόγειο θάλαμο με στέγη σε μορφή καμάρας. Στην είσοδο του θαλάμου, που φρασσόταν με μαρμάρινη δίφυλλη πόρτα, οδηγούσε εξωτερική κλίμακα με οκτώ σκαλοπάτια. Σήμερα διατηρείται μόνο το πλακοστρωμένο δάπεδο και το κατώτερο τμήμα των τοίχων του θαλάμου. Στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου εντοπίστηκαν τέσσερις σαρκοφάγοι: μια με ανάγλυφες γιρλάντες και βουκράνια, μια με Ερωτιδείς, μια με παράσταση της Λήδας με τον κύκνο και μία ακόσμητη. Πιθανότατα ο θάλαμος προοριζόταν για τρεις σαρκοφάγους και η τέταρτη τοποθετήθηκε αργότερα. Ενδεχομένως ανήκε σε οικογένεια συγγενική του Ηρώδη του Αττικού, σπουδαίου λόγιου της εποχής, ο οποίος διατηρούσε στην περιοχή αγρόκτημα με έπαυλη. Ένα παρόμοιο, καλύτερα διατηρημένο ταφικό μνημείο, βρίσκεται στο Χαλάνδρι, το οποίο μετατράπηκε στα βυζαντινά χρόνια στο ναό της Παναγίας Μαρμαριώτισσας (βλέπε εδώ.).
Σημείωση: οι φωτογραφίες από το μνημείο, έχουν πρόβλημα θολότητας και αντανακλάσεις καθόσσν τραβήχτηκαν έξω από τη βρώμικη τζαμαρία του κτιρίου. 











Δεν υπάρχουν σχόλια: