Ο αρχαιολογικός χώρος στην πλατεία Ροντήρη, στη συνοικία Τερψιθέα στον Πειραιά, βρίσκεται μεταξύ της λεωφόρου Πολυτεχνείου και των οδών Σκουζέ, Φιλελλήνων και Λεωσθένους. Είναι περιφραγμένος αλλά εγκαταλελειμμένος.
Στην πινακίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων
διαβάζουμε:
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΡΟΝΤΗΡΗ: ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΡΩΜΑΪΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
Η οργάνωση του πολεοδομικού ιστού της πόλης του Πειραιά, έργο του Ίωνα φιλόσοφου και αρχιτέκτονα Ιππόδαµου, βασίζεται:
- στην χωροταξική διάκριση των βασικών λειτουργιών της πόλης, σε τρεις πολεοδοµικές ζώνες που αφορούν στον ιδιωτικό, δηµόσιο (εµπορικό λιµάνι, ναύσταθµος και αγορές) και ιερό χωρο και
- στην εφαρμογή ενός πυθαγόρειου σχήµατος απλών µαθηματικών αναλογιών στη χάραξη των οικοδομικών τετραγώνων, των οικοπέδων και των δρόμων.
Με αφορμή την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά το 1980, στην πλατεία Ροντήρη, ήρθε στο φως μεγάλο τμήμα ενός οικοδοµικού τετραγώνου της αρχαίας πόλης µε οικιστικά κατάλοιπα που χρονολογούνται από τους υστεροκλασικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους, µε καλύτερα σωζόμενη την κατοίκηση των ρωμαϊκών χρόνων. Αποκαλύφθηκαν τρεις από τις τέσσερις οικίες του Ιπποδάµιου τετραγώνου και οι στενοί δρόμοι (πλάτους: 2 και 3 μ.) που το πλαισίωναν Β. και Ν. Σηµαντική, επίσης θεωρείται η αποκάλυψη τµηµάτων του κεντρικού οδικού άξονα της αρχαίας πόλης (πλατεία οδός, η πορεία της οποίας ταυτίζεται µε την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου), που διερχόταν μπροστά από την ανατολική πλευρά του οικοδοµικού τετραγώνου.
Στο κέντρο του οικοπέδου αποκαλύφθηκαν δύο ρωμαϊκές οικίες (ΟΙΚΙΑ 1, έκτασης 610,50 τ.μ. και ΟΙΚΙΑ 2, έκτασης 628,26 τ.µ.) με κεντρική περίστυλη αυλή ή αίθριο και είσοδο από τον πλαϊνό στενό δρόµο, που οδηγεί στο αίθριο, μέσω ενός διαδρόµου µε διπλή θύρα. Τα δωµάτια των οικιών διατάσσονται περιμετρικά της αυλής, ενώ οι βοηθητικές εγκαταστάσεις αναπτύσσονται κατά μήκος των δρόμων. Οι οικίες στον αρχικό τους σχεδιασµό περιλάμβαναν στην ανατολική πλευρά του οικοδοµικού τετραγώνου µια σειρά µονόχωρων αρχικά καταστηµάτων ή εργαστηρίων με ανεξάρτητη πρόσβαση από την κεντρική οδό. Στις αρχές του 40υ αι. µ.Χ. τα καταστήματα αποκτούν και δεύτερο χώρο τον οπισθόδοµο, που χρησίµευε ως αποθηκευτικός χώρος ή κατάλυµα των ενοίκων. Στο αίθριο ανοίγεται σύστηµα υπόσκαφων δεξαµενών (που συνδέονταν µεταξύ τους µε σήραγγα) για την περισυλλογή βρόχινου νερού και φρέαρ για την άντληση του πόσιµου νερού.
Στην τελευταία χρονικά φάση κατοίκησης στον 4ο αι. µ.Χ. η ΟΙΚΙΑ 2 µετατρέπεται σε πολλαπλή κατοικία (ένα είδος πολυκατοικίας). Στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο τη βορειοανατολική γωνία του αρχαίου οικοδοµικού τετραγώνου καταλαµβάνει μια καλά σωζόµενη οικία.
Η ανασκαφή του Δικαστικού Μεγάρου έδωσε ενδιαφέροντα ευρήματα: νομίσματα, πήλινα αγγεία (οικιακά σκεύη και εισηγµένους αμφορείς), µια σειρά από όργανα στάθμισης και μέτρησης, όπως µαρµάρινα βάρη και μολύβδινα σταθµία, δύο σηκώµατα (μετρητές όγκων υγρών) και επιγραφές, µε πιο σηµαντική ένα αγορανοµικό κείµενο του 1ου αι. π.Χ. Επίσης βρέθηκαν θραύσματα γλυπτών, που ανήκουν σε νεκροδείπνο, ερμαϊκή στήλη και αγαλμάτιο Κυβέλης, τα οποία είχαν χρησιµοποιηθεί ως οικοδοµικό υλικό.
(δομικά υλικά αρχαιολογικής αξίας, εκτός της περίφραξης, "αξιοποιούνται" για να τοποθετούνται πλαστικά τάτερ, χαρτιά κ.λπ. με τροφή για αδέσποτα ζώα...)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου