Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

[Καλλιθέα, Ιερά Οδός, Κτήμα Χαϊδάρι, Ποικίλο όρος, Μονή Δαφνίου 11.02.2018]

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε πεζή, το πρωινό τής 11ης Φλεβάρη 2018 (βλέπε και κατωτέρω χάρτη από wikimapia - με πράσινο αστεράκι τα σημείο που ληφθήκανε οι φωτογραφίες ), ξεκίνησε από τους Άγιους Πάντες της Καλλιθέας, και αφού ακολουθήσαμε: την οδό Θεσσαλονίκης (παράλληλα στις γραμμές του ΗΣΑΠ στα Κάτω Πετράλωνα), περάσαμε από το Γκάζι, την Ιερά Οδό, την οδό Γεωργίου Καραϊσκάκη (στο Χαϊδάρι), περάσαμε από το Κτήμα Χαϊδάρι, τη Λ. Αθηνών, τις Οδούς Γεωργίου Παπανδρέου και Ναπολέοντα Σουκατζίδη (στο Δάσος Χαϊδαρίου) και τα σκαλοπάτια στο τέλος της οδού Ν. Σουκατζίδη βγήκαμε στο νότιο μέρος του Ποικίλου όρους όπου, στο σημείο που βγήκαμε, ξεκινούσανε δύο δασικοί δρόμοι. Πήραμε τον προς τα βόρεια δασικό δρόμο και, κινούμενοι προς τα δυτικά στην πρώτη διασταύρωση και προς τα νότια λίγο μετά, φτάσαμε στο ύψος τού Σκαραμαγκά όπου ο δασικός δρόμος διακλαδιζόταν σε δύο. Ακολουθήσαμε το νότιο και προς τα ανατολικά. Αφού περάσαμε, με δυο μικρές παρακάμψεις, η μία από το Ιερό της Αφροδίτης Αφαίας και η άλλη από το σημείο που η γραμμή του εμπορικού τρένου που συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου Πεδίου στον Ασπρόπυργο, καταλήξαμε στη συνοικία του Δαφνιού. Η συνολική διαδρομή τών 22 χιλιομέτρων καλύφτηκε σε 4 ώρες και 40 λεπτά τής ώρας και το υψηλότερο σημείο της ήταν στα 317 μέτρα υψόμετρο.

Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή:Στο ύψος τής γέφυρας στη Χαμοστέρνας.Απέναντι από το Σταθμό τού ΗΣΑΠ στα Πετράλωνα.
Στο Γκάζι.

Στην Ιερά Οδό στο ύψος τής Γεωπονικής Σχολής
Το εγκαταλελειμμένο κτίριο τού Λυσσιατρείου.Κομμάτια σπασμένων τζαμιών ενσωματωμένων στην περίφραξη τών εγκαταστάσεων τής πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.Για τους αρχαιολογικούς χώρους (επί της Ιεράς Οδού 99, στο Σταθμό του Μετρό στον Ελαιώνα, στην πλατεία του Αιγάλεω και απέναντι από το Δρομοκαΐτειο εδώ και εδώ.
Ο παλιός σκαραβαίος, που χρησιμοποιείται ως παρτέρι, βρίσκεται στο Άλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο).
Η οδός Γεωργίου Καραϊσκάκη (με τον παράλληλο πεζόδρομο) φιλοξενεί αρκετά αγάλματα και προτομές. Ο λόγος που φωτογραφήθηκε αυτή του Ε. Βενιζέλου έχει να κάνει με το απόφθεγμα: «Τα έθνη δεν πρέπει να στρέφουν το βλέμμα προς τα οπίσω ειμή όσον απαιτείται δια να πορίζωνται τα αναγκαία εκείθεν διδάγματα». Μακάρι να το θυμόμασταν…


Η παλιά έπαυλη του Όθωνα και της Αμαλίας, στο «Κτήμα Χαϊδάρι».
Το «Κτίριο Νικολάου Γύζη», στο «Κτήμα Χαϊδάρι», στο οποίο υπάρχει ζωγραφισμένο, στο εσωτερικό του, το έργο «Τέσσερις Εποχές» τού ζωγράφου Νικολάου Γύζη.

----------------------------------------------------------------Διακρίνονται στο βάθος ο Κόλπος τής Ελευσίνας και η νήσος Σαλαμίνα.

Υπέροχη θέα προς το λεκανοπέδιο τής Αθήνας----------------------------------------------------------------Το Θριάσιο Πεδίο.

----------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------Ο Σκαραμαγκάς.

----------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------Για το Ιερό τής Αφροδίτης Αφαίας εδώ.


----------------------------------------------------------------
Η Μονή Δαφνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: