Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

[Στο αναρριχητικό πεδίο Φιλοπάππου 9 και 11.03.2018]

Οι νοτιοανατολική και νότια πλευρές τού λόφου τού Φιλοπάππου χαρακτηρίζονται από σχεδόν κατακόρυφα πρανή και μάλιστα το νοτιότερο σημείο τους αποτελεί αναρριχητικό πεδίο.
Η πρόσβαση, από τη νότια πλευρά γίνεται μέσω της εισόδου στο λόφο, λίγα μέτρα νοτιοανατολικά τού χώρου parking τού θεάτρου τής Δώρας Στράτου.
Η θέα προς την Καλλιθέα και το Σαρωνικό είναι εξαιρετική.

Εντύπωση προκαλεί η μορφή των πετρωμάτων τού βράχου, στην περιοχή τού αναρριχητικού πεδίου, στον οποίο διακρίνονται μορφές σταλαγμιτών αν και ο χώρος είναι ανοιχτός.Συνεχίζοντας προς τα βορειοανατολικά ακολουθούμε το μονοπάτι παράλληλα στην περίφραξη, που καταλήγει στη σπηλαιώδη λαξευτή κατασκευή, που ονομάστηκε «φυλακές του Σωκράτη», δίπλα στο Λουμπαρδιάρη, νότια της Ακρόπολης. Σε κάποια ανοίγματα τού χώρου διακρίνονται εγκαταλελειμμένα τμήματα κατασκευών (προοριζόμενα μάλλον για εμπορική εκμετάλλευση τού χώρου που ευτυχώς δεν ολοκληρώθηκαν). Στη διαδρομή συναντάμε μικρά γεφυράκια πλακόστρωτα ή (τα περισσότερα) ξύλινα καθόσον ακτινωτά του λόφου υπάρχουν αρκετά φυσικά ρυάκια απορροής των όμβριων νερών ενώ διακρίνεται και τεχνητό τσιμεντένιο χαντάκι κατά μήκος της περίφραξης.


 Η χρήση τού χώρου των «φυλακών του Σωκράτη» είναι άγνωστη αλλά πιθανόν να ήτανε μέρος παλαιών λουτρών. Κατά τη διάρκεια τού Β’ ΠΠ, εκεί κρυφτήκανε αρχαιότητες τής Ακρόπολης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και οι είσοδοί του είχανε χτιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: