21 Αυγούστου 2018

[Στο κάστρο τής Πιάδας 19.08.2018]

Στην Ε.Ο. Ισθμού Κορίνθου προς την Επίδαυρο, περί τα πέντε (5) χλμ προτού την παράλια πόλη τής Παλαιάς Επιδαύρου βρίσκεται το χωριό τής Νέας Επιδαύρου, το οποίο μέχρι την ελληνική επανάσταση τού 1821 λεγότανε Πιάδα. Σ’ αυτό το χωριό, από τις 20 Δεκέμβρη 1821 μέχρι τις 19 Γενάρη 1822, στο χώρο τού παλιού δημοτικού σχολείου, διεξήχθη η Α’ Εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων.
Μεγάλο μέρος τού χωριού τής Νέας Επιδαύρου βρίσκεται στις νότιες πλαγιές ενός απόκρημνου βράχου, ύψους 81 μ. από τη θάλασσα, στο πάνω μέρος τού οποίου σώζονται κάποια τμήματα τού Κάστρου τής Πιάδας, το οποίο κατασκευάστηκε επί βυζαντίου ενώ αργότερα οι φράγκοι και οι ενετοί πρόσθεσαν οικοδομικά έργα. Το σχήμα του είναι μακρόστενο και περικλείει το άνω μέρος τού βράχου ακολουθώντας τα άκρα τών γκρεμών.  Έχει μήκος 120 μ. και πλάτος που ποικίλει από τα 15 μέχρι τα 20 μ. ενώ τα τείχη του έχουνε πάχος 70 εκ. Μετά την ανακατάληψη τής Πελοποννήσου από τους Τούρκους το 1715 σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Εκτός από λίγα τμήματα τής τειχοποιίας και μερικά ερείπια κτισμάτων μες στο χώρο τού Κάστρου, σώζεται, επισκευασμένη, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, με πιθανή χρονολογία κατασκευής το 1708. 
Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσω ενός πεζόδρομου (μονοπατιού για την ακρίβεια) ανάμεσα σε σπίτια και αυλές τού χωριού τής Νέας Επιδαύρου. 
Ιδιαίτερα μελανή εικόνα, δείγμα τού νεοελληνικού πολιτισμού, οι πράξεις βανδαλισμού στο τέμπλο τού ναού (διακρίνονται στην προτελευταία εικόνα). Η θέα πάντως προς τον Σαρωνικό κόλπο και τα νησιά Κυρά, Αγκίστρι, Αίγινα και Μέθανα είναι μαγευτική! 
Περισσότερα:  kastra.eu.  


















 

Δεν υπάρχουν σχόλια: