31 Μαρτίου 2019

[στον Υμηττό 30.03.2019]

Στο παρόν ακολουθήσαμε τη διαδρομή από την Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια μέχρι την κορυφή του λόφου "Καλόγερος" (βλέπε χάρτη από wikimapia). O λόφος "Καλόγερος" βρίσκεται στα ανατολικά όρια τής λεωφόρου Αλίμου Κατεχάκη, νότια του ασφαλτόδρομου οδηγεί από την Καισαριανή στην Μονή Καισαριανής.



Στην πορεία ακολουθήσαμε το μονοπάτι που περνά από την Ι. Μ. Αγ. Ιωάννη Προδρόμου και κινείται παράλληλα και βόρεια στη λεωφόρο Δημητρίου Καραμολέγκου και το ρέμα που κατεβαίνει από Υμηττό (στην επιστροφή κινηθήκαμε νότια της λεωφόρου Καραμολέγκου μέσ' από το άλσος που βρίσκεται το νεκροταφείο Καισαριανής). Το συγκεκριμένο ρέμα είναι το ένα από τα τρία κύρια ρέματα σχηματίζουνε κατάντη τον Ιλισό (συγκεκριμένα το παρόν, κάτω από την οδό Μιχαλακοπούλου, συναντιέται με τα ρέματα που κατεβαίνουνε το ένα παράλληλα την οδό Αναστάσεως στου Παπάγου και το άλλο του Ζωγράφου και σχηματίζουνε τον Ιλισό).
Η φωτογραφία από το σημείο, στο ύψος της Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Προδρόμου, όπου το ρέμα σκεπάζεται.


   
















Στην κυκλική διαδρομή γύρω από τον λόφο Καλόγερο, συναντήσαμε μια παλιά παραδοσιακή ασβεστοκάμινο. Δεν την έχουμε αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση και η ύπαρξή της αναφέρεται με επιφύλαξη.  






















Η επιφύλαξη γιατί αν και το σημείο ικανοποιεί τα απαιτούμενα για να λειτουργούσε ασβεστοκάμινος και η διαμόρφωση τού χώρου θυμίζει κάπως, επειδή σε μελλοντικό χρόνο τής λειτουργία της, γίνανε παρεμβάσεις όπως απόπειρες κατασκευής τοιχίων και διαμορφώσεις τού εδάφους όπου ακουμπούσε η ασβεστοκάμινος, ενδέχεται στο σημείο να μην είχε λειτουργήσει ασβεστοκάμινος και η εικόνα να παραπλανά.
















Προτού επιστρέψουμε ανεβήκαμε στην κορυφή τού λόφου "Καλόγερος" όπου υπάρχουν ίχνη αρχαίας οχύρωσης και εξαιρετική θέα προς το λεκανοπέδιο τής Αθήνας ...




















... και συναντήσαμε έναν από τους νόμιμους κατοίκους τού λόφου.


   







Δεν υπάρχουν σχόλια: